Nieuw initiatief voor de aanpak van verkeerde-beddenproblematiek

Foto: Een medewerker van Envida op De Schakel.

Een speciale afdeling in het ziekenhuis biedt vanaf heden plaats aan ouderen die (soms al weken) wachten op een plek in een verpleeghuis. Het Maastricht UMC+ en zorginstelling Envida nemen hiermee samen het initiatief om iets te doen aan de verkeerde-beddenproblematiek. Deze nieuwe opvang voor kwetsbare ouderen is onderdeel van de al bestaande doorstroomafdeling ‘De Schakel’.

Ouderen die wachten op een plaats in een verpleeghuis, verblijven soms noodgedwongen wekenlang in het ziekenhuis. Daardoor zijn er minder bedden beschikbaar voor patiënten die een medisch behandeling nodig hebben en dus stagneert de doorstroom. Deze wachtende ouderen zelf zijn juist beter op hun plaats in de huiselijke omgeving van De Schakel, waar meer aandacht is voor activering.

Over de Schakel
Doorstroomafdeling De Schakel bestaat sinds maart 2019 en bood in eerste instantie plaats aan negen ouderen die na een bezoek aan de eerste hulp of de huisartsenpost niet naar huis kunnen totdat daar ondersteunende zorg is geregeld. Het initiatief wordt nu uitgebreid met elf plekken voor een nieuwe doelgroep: ouderen die wachten op een verpleeghuisopname.

De Schakel is binnen de muren van het Maastricht UMC+ gevestigd, maar de zorg wordt geleverd door zorgprofessionals van Envida (een specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden en paramedici zoals een ergo- en fysiotherapeut). De Schakel heeft een huiselijke sfeer en heeft faciliteiten om patiënten te activeren en eventueel revalidatie op te starten. Het Maastricht UMC+ faciliteert en huisvest de afdeling.

Regionale samenwerking
De Schakel is een voorziening voor de regio en komt voort uit een brede samenwerking op het gebied van ouderenzorg tussen het Maastricht UMC+, Envida, Maastricht UMC+ Herstelzorg (voorheen azMHerstelzorg), ZIO, zorgverzekeraars VGZ en CZ en diverse andere zorgorganisaties.