MVV lijdt verlies in laatste wedstrijd 2018

Een heel jong MVV Maastricht – met vijf afwezige basisspelers – was van tevoren gewaarschuwd: van de laatste zestien onderlinge duels in De Geusselt tegen Cambuur kon MVV slechts drie keer als winnaar van het veld. Cambuur acht keer. En daar kan na zondag 23 december jl. een negende aan toegevoegd worden.

De ploeg uit Leeuwarden ging tijdens deze laatste wedstrijd van 2018 met een 1-2 zege terug naar Friesland. Deze keer was de rode kaart in de 47e minuut voor Xavier Mbuyamba én de strafschop het breekpunt in de wedstrijd.

“In de vijf minuten na rust hebben we de wedstrijd uit handen gegeven. Eerst die strafschop en de rode kaart en nog in de hectiek van het moment zelfs de 0-2”, keek MVV-trainer Ron Elsen terug op het duel. “Het piept en het kraakt nog steeds. Als je in de slotfase naar ons middelveld kijkt, allemaal jonge spelers die normaliter een andere positie innemen. Dan is het extra jammer dat je in de slotfase niet nog met een beetje geluk de gelijkmaker binnen prikt. Maar eerlijk is eerlijk, Cambuur had vandaag de betere kansen.”

De wedstrijd tegen Cambuur begon veelbelovend. Binnen 140 tellen had al 1-1 op het scorebord kunnen staan. Eerst kopte Dimitri Lavalée na anderhalve minuut een vrije schop van Joeri Schroijen op de lat, in de tegenaanval kwam de sterk spelende rechtsbuiten Kallon plots oog in oog te staan met doelman Luuk Koopmans. De Maastrichtse sluitpost stopte de Cambuur-inzet vakkundig. Echter het veelbelovende vuurwerk kende vooralsnog geen vervolg. Beide teams leden veel balverlies en flitsende aanvallen bleven uit. Cambuur loste in de 27e minuut een afstandsschot maar de inzet van Rossi werd weg gestompt door Koopmans in een fase waarin de gasten uit Leeuwarden het betere van het spel hadden. In de 32e minuut ontsnapte MVV op een miraculeuze wijze aan een achterstand. Een voorzet belandde op de voet van Rossi die echter vanaf vijf meter niet het lege doel maar de onderkant van de lat wist te raken. Een minuut later deed MVV eindelijk weer van zich spreken. Een snel uitgevoerde aanval resulteerde in een strakke voorzet van Joeri Schroijen. Spits Anthony van den Hurk kwam echter een teenlengte tekort om het leer in het doel te deponeren. Vlak voor rust had de thuisclub opnieuw niet over geluk te klagen. Een snelle Cambuur-counter eindigde in een lob van Kallon over de uitgelopen Koopmans. De bal werd door Maxime Gunst van de doellijn gewerkt.

De tweede helft begon desastreus voor MVV. Xavier Mbuyamba had het lastig met zijn sterk spelende én snelle directe tegenstander Kallon. In het strafschopgebied gaf de 16-jarige MVV’er zijn tegenstander een duwtje in de rug. Kallon profiteerde hier optimaal van en stortte ter aarde: strafschop. Scheidsrechter Mulder ging echter nog een stapje verder en strafte MVV dubbel door een rode kaart voor de neus van de verbaasde Mbuyamba te houden. Robin Maulun liet zich dit buitenkansje niet ontnemen en promoveerde de strafschop tot 0-1. En nog voordat MVV bekomen was  van de nieuwe situatie en alle hectiek, stond het al 0-2 op het scorebord. Conraad schoof vanaf vijftien meter de bal langs Koopmans. De wedstrijd kwam hierna nog maar moeizaam op gang. Cambuur vond het wel goed zo en MVV moest met tien spelers het onmogelijke zien te forceren. Na zeventig minuten leek Koen Kostons op weg naar de aansluitingstreffer maar zijn inzet werd van de lijn gewerkt. Uit het niets viel dan toch een Maastrichts doelpunt. Joeri Schroijen rondde een aanval doeltreffend af. Het beloofde nog een warm laatste voetbalkwartiertje van 2018 te worden. MVV zette nogmaals aan en als de bal in de kluts nog goed op de voet van Luc Mares was gevallen, dan had MVV zelfs nog een 2-2 uit het vuur weten te slepen. Aan de overzijde kon Cambuur vervolgens een drie tegen één situatie niet benutten waardoor de 1-2 ook direct de eindstand werd.

Nu de competitie voor de helft achter de rug is een kleine winterse tussenstand: we vinden MVV terug op plek elf. Na 19 wedstrijden kan de ploeg van Ron Elsen bogen op zeven zeges en vijf gelijke spelen. Helaas werd er zeven keer verloren. Opvallend: vijf keer was dat in de Geusselt. “Wij als MVV zullen hard moeten werken om rond de tiende plek te eindigen. Een plek die recht geeft op deelname aan de Play-Offs”, aldus Ron Elsen.

Nu volgt een korte winterstop. MVV Maastricht reist op woensdag 2 januari af naar het Turkse Kemer, alweer een trainingsstage plaats vindt tot en met dinsdag 8 januari. Op zondag 13 januari hervat MVV de competitie weer en wel in eigen stadion tegen FC Twente, aanvang 14.30 uur.

Opstelling MVV: Luuk Koopmans, Dimitri Lavalée, Maxime Gunst, Luc Mares, Xavier Mbuyamba, Ricardo Ippel (75. Asumah Abubakar), Joerome Deom, Koen Kostons (75. Tuur Houben), Anthony van den Hurk, Joeri Schroijen, Dogan Golpek (57. Nino Everaers). Scheidsrechter Mulder. Rode kaart: Xavier Mbuyamba. Gele kaarten: Koopmans, Deom(MVV), Schindler, Steenvoorden, Maulun(Cambuur). Toeschouwers: 4.000