‘Sluiting coffeeshops was terecht’

Foto: mezzosakko

Volgens de Raad van State heeft toenmalig burgemeester Onno Hoes terecht tien Maastrichtse coffeeshops laten sluiten wegens overtredingen van het ingezetenencriterium. In negen gevallen moest een coffeeshop drie maanden dicht omdat er drugs waren verkocht aan niet-Nederlanders. Eén coffeeshop moest een halfjaar dicht omdat er drugs waren verkocht aan jongeren onder de achttien en aan niet-Nederlanders.
De coffeeshophouders vonden de sluiting onterecht en vinden het ingezetenencriterium (alleen verkoop aan Nederlanders) onrechtmatig. Het zou leiden tot meer overlast van straatdealers. Ze vingen eerder al bot bij de rechter en nu dus ook bij de Raad van State.

De opvolger van Hoes, burgemeester Annemarie Penn-te Strake, liet na haar aantreden weten ook ‘voorlopig’ vast te houden aan het ingezetenencriterium, Ze wil het buitenlandersverbod enkel loslaten als er nationaal en internationaal beweging komt in de softdrugsproblematiek. “Want het liefst heet ik elke toerist welkom in deze stad. Maar als we nu het ingezetenencriterium loslaten, zijn we weer terug bij af”, aldus Penn-te Strake. Ze toonde zich wel voorstander ervan om cannabisteelt op kleine schaal te reguleren. De burgemeester denkt aan teelt in en voor eigen coffeeshops die zo ‘Social Cannabis Clubs’ worden. ,,Maar dat is nu nog in strijd met internationale verdragen.”
Verder wil Penn-te Strake stevig inzetten op de aanpak van de ondermijnende criminaliteit in de softdrugswereld. “Achter de runners op de straathoek zit een heel crimineel netwerk. Dat moet je torpederen en kapot maken.” De burgemeester roept de regering in Den Haag op het softdrugsbeleid serieuzer te nemen. “Ze moeten niet langer wegkijken, maar dit probleem serieus op de internationale agenda zetten.”

Volgens de burgemeester werkt het Nederlandse softdrugsbeleid niet meer. Penn-te Strake wil dat minister Ard van der Steur van Justitie het drugsbeleid aankaart als Nederland volgend jaar voorzitter is van de Europese Unie. In november nog adviseerde ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de kleinschalige teelt van softdrugs te reguleren. Maar een kleine meerderheid in de Tweede Kamer wil hier niet aan.