Kindcentra gaan plaats innemen van basisonderwijs

Foto: gerard stolk

De gemeente gaat de komende 10 jaar meer dan 16 miljoen euro investeren in het basisonderwijs. Samen met schoolbesturen en kinderopvangorganisaties is er een voor Nederland vrij uniek plan ontwikkeld om het basisonderwijs in de toekomst een grote kwaliteitsimpuls te geven.

In grote lijnen omvat het plan het samenvoegen van de huidige 35 basisscholen en peuterspeelzalen tot 25 Integrale Kindcentra (IKC’s) in de stad. Zo maakte de gemeente bekend. Volgens wethouder van onderwijs Mieke Damsma is het samenbrengen van scholen en opvangcentra noodzakelijk omdat het aantal leerlingen de komende jaren door ontgroening flink zal dalen. Dit leidt nu al tot een leegstand van schoolgebouwen van circa 22 procent. Zonder ingrijpen zal dit stijgen tot 28 procent in 2024.

Locaties

Daarom heeft het gemeentebestuur in samenwerking van schoolbesturen en kinderopvangorganisaties in de stad een plan opgesteld om tot een netwerk van 25 IKC-locaties te komen. Op het ogenblik geven de 30 basisscholen nog les op 35 locaties. In de periode tot 2024 moeten de scholen en de kinderopvangcentra samengevoegd gaan worden op strategische plekken in de stad.

Al vanaf 2011 praten de gemeente en de betrokken onderwijsorganisaties over de gezamenlijke toekomstige pedagogische basisinfrastructuur voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Dit heeft nu geresulteerd in het zogenaamde Manjefiek Akkoord, waarin is afgesproken basisscholen, kinderopvang en peuterspeelzaalwerk samen te voegen en te spreiden over kwalitatief hoogwaardige integrale kindcentra. De realisatie hiervan is een geleidelijk proces dat jaren in beslag gaat nemen. Volgens de gemeente zullen de IKC’s een positief effect op de gezondheid en ontwikkeling van de Maastrichtse kinderen hebben, niet alleen door het duurzaam aanpassen van de gebouwen, maar ook door het programma dat wordt aangeboden. Rust en regelmaat in de opvang, maar ook thema’s als gezonde voeding, veiligheid, bewegingsonderwijs, sport en cultuurparticipatie zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de wijze waarop school en kinderopvang vanuit één pedagogisch plan en als één team, onder één leiding, zich als Kindcentrum zullen profileren. In totaal zal de gemeente 16.235.000 euro investeren voor de realisatie van de plannen.