Kan ik zelf mijn maximale hypotheek berekenen?

Foto: Lex Wonen

Lees hier alles hoe jij zelf je maximale hypotheek kan berekenen. Om te weten hoeveel je kan lenen moet je met 3 zaken rekening houden.

  1. Hoeveel kan ik lenen op inkomen?
  2. Wat is de taxatiewaarde van het aan te kopen huis?
  3. Wat zijn mijn financiële verplichtingen?
  4. Hoeveel kan ik maximaal bieden i.v.m. eigen geld en overwaarde?

De maximale hypotheekregel luidt als volgt: Maximale hypotheek is het laagste bedrag tussen de hypotheek op inkomen en taxatiewaarde aan te kopen huis.

Maximale hypotheek werkzaamheden

Het lijkt moeilijker dan het is maar je kan zelf berekenen hoeveel je kan lenen. Heb je vragen of weet je iets niet ga dan naar de pagina lexwonen berekend hoeveel hypotheek ik kan krijgen. Ga eerst naar een rekentool op internet van een grote Nederlandse bank. Bereken daar hoeveel hypotheek je kan krijgen op je inkomen. Heb je een huis gezien bel dan een taxateur met de vraag wat de taxatiewaarde minimaal kan zijn. Heb je een eigen woning vraag dan gelijk de marktwaarde van je eigen huis. Haal hier de huidige hypotheekstand vanaf en je weet de overwaarde. Ga naar bkr.nl en kijk of jij betalingsverplichtingen heb. Ongeveer 6 keer het totaalbedrag aan BKR geld trek je van je maximale hypotheek af.

Rekenvoorbeeld hoeveel je kan lenen

Stel nu dat je op inkomen € 600.000,- kan lenen volgens de rekentool. Vraagprijs van je droomhuis € 450.000,-. De waarde van het aan te kopen huis bedraagt € 400.000,- volgens de taxateur. Je hebt niets in de bkr en de overwaarde bedraagt € 100.000,-.

Maximaal te lenen bedrag

Het maximaal te lenen bedrag aan hypotheek is het laagste bedrag tussen hypotheek op inkomen en taxatiewaarde huis en daar bij opgeteld € 100.000,-. Dus jij kan maximaal € 500.000 bieden op een huis.

Hoe moet ik hoger bieden op een huis?

Ondanks dat je op inkomen € 600.000,- kan lenen gaat dat feest niet door. Het laagste bedrag is de taxatiewaarde. Je kan nooit meer lenen dan 100% van taxatiewaarde. Hypotheekbedrag op inkomen wordt direct los gelaten als je een huis koopt met een lagere marktwaarde.

Hoger bieden kan zeker maar dan met overwaarde en of spaargeld. In dit voorbeeld wordt niet gesproken over spaargeld dus dan blijft jouw maximale bod € 500.000,-. Dit krijg je dus voor elkaar door je maximale hypotheek te vermeerderen met de overwaarde. Dus € 400.000,- en € 100.000,-.

Je hebt dus € 50.000,- overboden en dat is tegenwoordig te laag, ook in de regio Maastricht. De woning is ook te hoog in de markt gezet dat is het hele probleem. Een starter zal deze woning nooit kunnen kopen.

Hoeveel kan ik lenen met 4 personen?

Lukt het niet om een huis te kopen? Te weinig inkomen of te weinig spaargeld? Lexwonen.nl regelt hypotheken tot 4 personen. Hier zitten wel voorwaarden aan. Kopen met 4 personen betekend ook met zijn allen daar ingeschreven staan. Iedereen is 100% verantwoordelijk voor de totale hoofdsom van de hypotheek.

Bereken eerst hoeveel hypotheek je kan krijgen en maak daarna een afspraak met een notaris. Laat alles goed omschrijven. Ook in het zuiden van Limburg moet je veel overbieden.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Lex Wonen