Kantorenaanbod in Maastricht daalt met een kwart

Foto: ©Boek & Offermans Makelaars.

Het aanbod van kantoorruimte heeft gedurende 2019 een forse terugval doorgemaakt. Voor het eerst sinds 2009 is in Maastricht slechts 60 duizend m² kantoorruimte beschikbaar op de vrije markt. De oorzaak voor deze afname ligt voornamelijk in de aanhoudende ruimtevraag naar kantoren.

Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2020 van Boek & Offermans Makelaars (partner in Dynamis).

Kleine transacties bepalen kantorenmarkt Heerlen
Voor het eerst sinds 2009 is meer dan de helft van het aantal transacties in Heerlen kleiner dan 250 m². Veel kleine transacties drukken het totale opnamevolume, dit verklaart dan ook de forse opnamedaling in het afgelopen jaar in Heerlen. De vraag naar kantoorruimte is in het afgelopen met 60% teruggevallen in deze gemeente.

Gewenste kantoren niet beschikbaar in het aanbod in Venlo en Venray
Veel gebruikers kunnen in de aangeboden kantoorunits in Venlo en Venray geen geschikte ruimte vinden om hun bedrijf in te vestigen. Enerzijds is er sprake van een mismatch op het gebied van kwaliteit. Hoogwaardige en instapklare kantoren zijn zeer beperkt voorhanden. Anderzijds sluit de ligging van de kantoren niet altijd aan op de behoefte van ruimtezoekers, met name in de binnenstad en rondom het centrum is nauwelijks kantoorruimte te vinden.