Steelport in Beatrixhaven

Foto: Sem Shayne

 

Acht Maastrichtse staalbedrijven uit de Beatrixhaven gaan voortaan onder de naam Steelport Maastricht samenwerken. Daartoe hebben ze woensdagmiddag een samenwerkingsverband gesloten. Ze willen zo hun marktpositie versterken en meer zichtbaar worden voor de stad Maastricht, de Euregio en internationaal.

De staalbedrijven – Zuid-Nederlandse Buizen BV, Tata Steel Tubes, Feijen Service Centre, Multisteel Service Centre, Laura Metaal, Maasstaal, Steel Solutions en Vogten Staal –  hopen op deze manier zich beter te profileren.  Daarnaast gaan de bedrijven de mogelijkheden onderzoeken om samen te werken op het gebied van onderwijs, logistiek en profilering naar de markt. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Maastricht, Provincie Limburg, Limburg Economic Development en ELC Limburg. Tijdens de eerste dag woensdag van Europa’s grootste en meest toonaangevende staalcongres Stainless Steel in het MECC, werd de samenwerking tussen de partijen bekrachtigd.

Centrum van Europa

In de Beatrixhaven, in het hart van Europa en strategisch gelegen tussen de zeehavens van Antwerpen en Rotterdam, bieden de acht staalbedrijven binnen een straal van 500 meter werk aan zo’n 1000 staalspecialisten. En dat ondanks de ver doorgevoerde robotisering en hypermoderne machineparken. De bedrijven bezitten alle specialismen op het gebied van staalbewerking, -verwerking, -handel en -distributie. De staalhaven Steelport Maastricht, bereikbaar over land, water en spoor, moet toonaangevend worden in Europa. Volgens Friso de Vries van Steelport Maastricht vind je nergens in Europa op zo’n compact terrein zo’n compleet aanbod. ,,En in combinatie met de strategische ligging van Maastricht maakt ons dat uniek.”

Voorzitter Jan Tindemans van ELC Limburg, de lobby- en belangenorganisatie van de logistieke sector in Limburg, zegt dat Maastricht met de Beatrixhaven nu de op 1 na grootste staalhaven van Europa in huis heeft. Clustering van sectoren is volgens hem een van de speerpunten van zijn organisatie.

De Maastrichtse wethouder economie, John Aarts, is verguld met de samenwerking: ,,Tijdens bezoeken aan bedrijven heb ik mij vaker afgevraagd of het niet goed zou zijn als bepaalde bedrijven zouden samenwerken als collega’s op allerlei gebied zoals opleiding van personeel. Elkaar dus niet als concurrenten zien, maar samen hun kracht bundelen en zich daardoor versterken en zo ook hun verbondenheid met de Maastrichtse economie versterken.”