5 jaar cel en TBS geëist voor moord Leger des Heils

Het Openbaar Ministerie heeft maandag 5 jaar celstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen Gerry M.. Hij wordt verdacht van moord op Maastrichtenaar Pascal Brouwers (44). Die stierf op 6 december 2014 tijdens een vechtpartij in een pand van het Leger des Heils aan de Statensingel in Maastricht. Volgens het OM heeft de 28-jarige M. de Maastrichtenaar met voorbedachte rade vermoord.
De Officier van Justitie zei dat van noodweer, zoals M. zegt, geen sprake is. “Het is de overtreffende trap van zinloos geweld. Een gruwelijke moord. Reden voor de relatief lage gevangenisstraf is dat uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat M. lijdt onder schizofrenie en psychoses. TBS onder dwang is vanwege de hoge kans op herhaling noodzakelijk.”

Op camerabeelden is te zien hoe Brouwers door M. tientallen keren hard tegen het hoofd is geschopt. Dat gebeurde 31 keer op het moment dat het slachtoffer al op de grond lag. Tijdens de zitting zijn de schokkende bewakingsbeelden van de moord vertoond. Te zien is hoe Pascal Brouwers tegen de grond wordt gewerkt en met kracht, soms zelfs met een aanloop, tegen het hoofd wordt geschopt. Het slachtoffer krijgt ook nog enkele trappen op zijn knieën en in de buik. Daarna wordt Brouwers bewusteloos de stoep op gesleept. Gerard M., die bekent de man op de beelden te zijn, legt Brouwers met het hoofd op de stoeprand. Daarna wordt het slachtoffer op zijn nek getrapt. Volgens M. werd hij door Brouwers aangevallen  en kon hij zich niet anders dan verdedigen. Een dag eerder kwam het ook al tot een confrontatie tussen de twee mannen. Onderzoekers stellen dat Brouwers is overleden aan hersenletsel en meerdere trauma’s. Het gebruik van amfetaminen kan een bijdrage hebben geleverd aan de dood van de Maastrichtenaar, maar kan de dood niet hebben veroorzaakt.

Narcistische trekken

Onderzoekers hebben vastgesteld dat M. lijdt aan psychoses en schizofrenie met narcistische trekken. Dat leidde in het verleden al meerdere keren tot openlijke geweldpleging, zo viel hij ondermeer tijdens een opname bij Mondriaan een hulpverlener aan en weigerde hij medicatie in te nemen. Gedegen onderzoek blijkt moeilijk omdat M. nauwelijks meewerkt.