Recordaantal buitenlandse studenten op UM

Foto: crossroads

Voor de eerste keer in haar bestaan telt de Universiteit Maastricht meer buitenlandse studenten dan Nederlandse. Er studeren op het ogenblik 7770 buitenlandse studenten in de Limburgse hoofdstad. Veruit de meesten komen uit Duitsland. Dat blijkt uit cijfers van EP-Nuffic, het expertise- en dienstencentrum voor internationalisering in het Nederlandse onderwijs.

Ook in de rest van Nederland blijken universiteiten en hogescholen zeer geliefd bij buitenlanders. Bijna 90.000 studenten uit het buitenland volgen in Nederland een opleiding, van hen komen 23.000 buiten Europa. Na Duitsland (24.000) is China de grootste leverancier van studenten (6600).

Engelstalig

Volgens EP-Nuffic is ons land vooral in trek omdat er ten opzichte van andere niet Engelstalige landen veel college’s in die taal worden gegeven. Bovendien vinden buitenlandse studenten het makkelijk dat Nederlanders goed Engels spreken, zijn ze te spreken over de open economie en het niveau van de universiteiten.

Afgelopen zaterdag bezochten nog 3.100 aankomende bachelorstudenten de Bachelor Open Dag van de Universiteit Maastricht. Vanwege de gebeurtenissen in Parijs werd het programma versoberd: de informatiesessies begonnen met een minuut stilte en de muziek en het social mediabeleid werden aangepast. Ondanks het stormachtige weer en de gebeurtenissen in Parijs op vrijdagavond waren er meer bezoekers dan voorgaande jaren.