Kinderen in Maastricht vaker te dik

Foto: cc-sa

 

Maastrichtse jongeren kampen vaker met overgewicht dan hun leeftijdsgenoten in Zuid-Limburg. Ook in vergelijking met landelijke percentages scoort Maastricht slechter. Het stadsbestuur opent daarom de aanval tegen overgewicht met ondermeer voorlichting op scholen, straten en winkels.

In Maastricht is 12 procent van de 5- en 6-jarigen te zwaar. Bij de 9- tot 11-jarigen is dit 17 procent, net als bij de 13- tot 17-jarigen. In de rest van Zuid-Limburg liggen deze percentages op respectievelijk 10, 16 en 15 procent.

 

Maastrichtse wijken

Uitgesplitst naar stadsdelen blijkt dat de problemen het grootst zijn in noord-west (ondermeer in de wijken Brusselsepoort, Caberg, Malberg en Daalhof) en noord-oost (Limmel-Nazareth, Wittevrouwenveld en Amby).  Vooral in de wijken Malberg en Limmel-Nazareth is het percentage te dikke kinderen het hoogst, aldus de stedelijke overgewichtcijfers  van de GGD. Hier ligt dan ook het zwaartepunt van de gemeentelijke aanpak. Deze wijken worden benoemd tot JOGG-wijken (JOGG staat voor het landelijke programma Jongeren op Gezond Gewicht).

Aanvalsplan

Op basisscholen worden programma’s gelanceerd en er wordt een regisseur aangesteld die de diverse projecten en acties die in de wijken al zijn opgestart met elkaar moet gaan verbinden. Ook gaat die regisseur in gesprek met ondernemers om bijvoorbeeld in supermarkten acties te houden met fruit, groente en drinkwater. Stadsbreed worden ook nieuwe activiteiten opgezet en worden bestaande projecten gebundeld, maar op een minder intensief niveau dan in de twee JOGG-wijken.

Venlo

In de regio Noord-Limburg blijken Venlose kinderen van 2 tot 14 jaar de dikste kinderen. Uit cijfers van de GGD Jeugdgezondheidszorg blijkt dat het percentage Venlose jongeren dat te zwaar is in alle leeftijdscategorieën hoger ligt dan in de regio. Ook Venlo komt daarom met speciaal beleid om het overgewicht aan te passen.