Forse investering stoomt MECC klaar voor toekomst

Foto: cc-sa 3.0

Volgens de gemeente Maastricht is een forse investering van 27,2 miljoen euro nodig om het congrescentrum MECC een eigentijdse uitstraling te geven en zo klaar te stomen voor de toekomst.

Dat heeft het college van Burgemeester en Wethouders in een zogenoemde ‘richtinggevende verkenning’  vastgesteld. Met dat bedrag worden ondermeer het auditorium en de foyers van het congrescentrum vernieuwd. Ook moet het MECC in de toekomst gaan dienen als centrum voor de campusomgeving. Hiervoor wordt aan de Forumzijde een splinternieuwe entree gebouwd en worden horeca en commerciële ruimtes toegevoegd. Ook moet er een uitbreiding gaan plaatsvinden van de Expo-foyer.  De gemeente streeft met de investeringen naar een jaarlijkse omzetgroei van het MECC van ongeveer 1,8 miljoen euro. Dit betekent volgens b&w een stevige impuls voor de economie van zowel de stad als de regio. Het merendeel van de investering (€ 15 mln.) komt uit het voordeel dat de gemeente behaalde bij de aankoop van het vastgoed van het MECC in maart dit jaar. Het andere deel verwacht de gemeente te kunnen dekken uit het meerjareninvesteringsplan, een bijdrage van de Provincie Limburg en extra huuropbrengsten door MECC Maastricht.

Toekomst

Wethouder John Aarts laat weten dat de investeringen zonder extra middelen gerealiseerd worden en dat deze voor een enorme economische impuls voor de stad en regio zullen zorgen. Aarts zegt dat het MECC door de investeringen niet alleen ,,toekomstbestendig” wordt, maar dat er tevens een duurzame verbinding wordt gelegd tussen het congrescentrum en de campusomgeving. Een sterk congrescentrum is volgens de wethouder van grote waarde voor de bedrijvigheid en werkgelegenheid en van groot belang in de verdere ontwikkeling en positionering van Zuid-Limburg als internationale kennisregio.

MECC-directeur Rob van de Wiel is verguld met de investeringen en zegt dat Maastricht zo de tweede congresstad van Nederland wordt.  Verwacht wordt dat het aantal congresbezoekers per jaar met 5500 kan toenemen, met een groot congres van 3000 bezoekers en 3 tot 5 congressen van ongeveer 800 bezoekers.

Het MECC is nu met een omzet van 12 miljoen euro goed voor 60 directe en 600 indirecte arbeidsplaatsen.  De toegevoegde economische waarde voor de stad Maastricht en de regio wordt geschat op 60 tot 70 miljoen euro.  De investeringsplannen moeten leiden tot een omzetgroei van 1,8 miljoen euro per jaar. Dat zou naar schatting 100 tot 120 extra arbeidsplaatsen opleveren en een jaarlijkse extra economische impuls van 7 tot 10 miljoen euro.

Campus

Speerpunt van de modernisering is de nieuwbouw aan het Forumplein. Deze moet de banden verstevigen tussen het congrescentrum en de Brightlands Campus (Maastricht Health Campus en Chemelot Campus). Door een nieuwe entree, vergaderfaciliteiten, horeca en commerciële ruimtes en zogenaamde ‘breakout’ zalen (kleinere ruimtes waar tijdens congressen parallelsessies worden georganiseerd) moet een ontmoetingsplek ontstaan binnen de campusomgeving voor internationals, studenten, congresgangers en kenniswerkers.

De plannen worden komende tijd verder uitgewerkt en naar verwacht eind 2016 definitief besproken in de gemeenteraad.