Warm buiten? Denk hieraan voor je de hond uitlaat!

Foto: © Pixabay.

Warme dagen, een goed humeur, koele drankjes en lange zwemdagen … wat is er niet leuk aan? Maar nu is het toch wel extreem warm in Nederland met temperaturen van boven de 39 graden. 

Hoewel we moeten genieten van het zomerseizoen, zijn er bepaalde voorzorgsmaatregelen die we allemaal moeten nemen. Vooral als het om onze huisdieren gaat.

Bedenk eens hoe warm het voor ons kan worden; met onze dunne huid en het vermogen om de warmte van ons lichaam uit te zweten. Stel je nu voor dat je een hond bent, bedekt met dikke vacht en op blote voeten loopt, waar je ook gaat …

Helaas kan zelfs een korte wandeling bij hoge temperaturen fatale gevolgen hebben voor sommige honden. Als de zon hoog aan de hemel staat en het is warm genoeg om je echt te laten zweten, vergeet je gemakkelijk dat de grond zelf ook extreem heet wordt. Zo heet dat het je hond zelfs ernstige brandwonden op zijn pootjes kan opleveren.

Bij 25 graden in de schaduw kan asfalt zo heet zijn als 50 graden. Wanneer het 30 graden buiten is, kan asfalt temperaturen van 60 bereiken! Stel je nu voor dat je daarover loopt zonder schoenen aan.

Honden hebben aan de onderkant van de pootjes voetzooltjes, waardoor de dieren hun lichaam afkoelen. Dat is gewone huid. Als dat in aanraking komt met asfalt van boven de vijftig graden, kunnen de honden eerste- of tweedegraads brandwonden krijgen. Ook kan de hond ontstekingen krijgen aan de voetzooltjes, en kunnen ze afstotingsverschijnselen krijgen.

Als je, je handen niet langer dan vijf seconden op het asfalt kunt houden, is het te warm voor je hond.

Honden moeten veel drinken, dus zorg altijd dat er water beschikbaar is. Als je twijfelt, doe je die lange wandeling gewoon een andere dag, het is niet de moeite waard om het leven van je huisdier te riskeren!

 

Reacties