Limburgse middelbare school gaat strijd aan tegen depressie met theatervoorstelling

Foto: ©Persfoto.

Theatervoorstelling ‘Laat het licht aan’ gaat op 10 maart met leerlingen en docenten van het Maastrichtse Porta Mosana college in gesprek over depressie. Leerlingen leren symptomen van depressie herkennen bij zichzelf, maar ook bij mensen in hun omgeving. Eén op de vijf jongeren is wel eens somber of heeft depressieve klachten. Vaak zijn er wel signalen, maar die zijn niet altijd makkelijk te herkennen.

Op 10 maart gaan zo’n 450 havo/vwo-leerlingen van het Porta Mosana college de voorstelling bijwonen. De voorstelling is speciaal geschreven voor jongeren en bestaat uit een lespakket, theatershow en een aftercare programma. De voorstelling vertelt het verhaal van Jarno Korf (22) die vroeger zelf leed aan een depressie. Tijdens de voorstelling worden er opdrachten gedaan met de leerlingen, om zo op een luchtige manier te praten over een onderwerp dat helaas nog vaak wordt gezien als taboe. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met onder andere 113 zelfmoordpreventie en wordt gesteund door onder andere stichting SPARKLE en de Universiteit van Maastricht.

Universiteit Maastricht, Faculty of Psychology and Neuroscience
“We zien vanuit onze ervaring in het werkveld best vaak jongeren die zich terugtrekken. Ouders denken dan ‘och, dat is de puberteit, dat gaat wel weer over’. Een deel van deze jongeren trekt zich terug omdat ze niet lekker in hun vel zitten. Soms kan dat gevoel best lang aanhouden en niemand heeft dan iets in de gaten. Soms wordt het dan zoveel voor een jongere dat ze geen uitweg zien en dat het leven voor hen niet zoveel zin meer heeft. Binnen onze faculteit proberen we door onderzoek meer zicht te krijgen op de onderliggende oorzaken van depressieve klachten en leren we studenten die met jongeren gaan werken alert te zijn op dit soort signalen.” (Dr. Jeffrey Roelofs, Universitair docent en klinisch psycholoog/psychotherapeut)

Over depressie
De afgelopen jaren is er een toename in het aantal suïcides onder 17- en 18-jarigen. Er is een stijging te zien onder HAVO en VWO scholieren. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 480 mensen tussen de 10 en 30 jaar zelfmoord pleegt. Dat betekent dat de komende 20 jaar bijna 9600 jongeren van nu zelfmoord plegen voordat ze 30 jaar oud zijn. “Dat is bijna een hele scholengemeenschap. Kijk eens om je heen, dat zijn heel veel mensen. Zelfs al kunnen we daarvan maar 1 persoon redden, dan is dat al meer dan waard”, aldus Jarno. ‘Laat het licht aan’ gelooft erin dat het bespreekbaar maken van depressie bijdraagt aan de oplossing.