Drie Limburgse voorleeskampioenen

Foto: © Winnaars Read2Me.

Op woensdag 3 juni zijn de drie Limburgse voorleeskampioenen bekendgemaakt. Het zijn Meike, Sophie en Wendy! Dit jaar worden de kampioenen extra in het zonnetje gezet, omdat de finale vanwege corona anders was dan normaal!

Dit jaar wordt de finale vanwege corona niet in de schouwburg gevierd. De regionale voorleeskampioenen hebben thuis een filmpje opgenomen terwijl ze voorlazen uit hun favoriete boek. Deze filmpjes zijn bekeken door de jury, bestaande uit Jacques Vriens (kinderboekenschrijver), Inge van Dongen (directeur bibliotheek Maas en Peel) en Frans Pollux (muzikant en schrijver). Juryvoorzitter Jacques Vriens: “Je mist de sfeer in de zaal, dat is natuurlijk heel jammer. Maar je kunt als jurylid de filmpjes terugkijken en dat is wel een voordeel. En mooi dat we nu toch de winnaar in het zonnetje kunnen zetten.” De winnaars zijn op 3 juni thuis verrast met een beker, bloemen en confettikanon.

Read2Me!
De Limburgse winnaar van de Voorleeswedstrijd Read2Me!, dé Voorleeswedstrijd voor brugklassers, is Sophie Elshof van Valuas Collega uit Venlo. Gedeputeerde Robert Housmans overhandigde de beker aan Sophie. Sophie zei eerder tegen een vriendin dat ze haar schoen zou opeten als ze zou winnen, ze had dit echt niet verwacht!
Gedeputeerde Housmans: “Taal is een bindmiddel in de maatschappij waarmee we verder kunnen. Ouders: lees voor! En voor kinderen, blijf lezen, je kunt je letterlijk in een boek verliezen en het is ontzettend leuk en ook nog goed voor de ontwikkeling!” Directeur bibliotheek Venlo, Geja Olijnsma: “Het leek net of het haar eigen verhaal was. Heel goed ingeleefd.”

Groep 7-8
Meike Arends van basisschool Wyck uit Maastricht is Limburgse winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijden van groep 7 en 8. Meike las een fragment voor uit het boek Je zult van me houden van Astrid Sercu. Zij kreeg de beker uit handen van Jacques Vriens. Jacques Vriens: “Winnaar Meike is de top van een heleboel deelnemers in Limburg! We vonden jou van alle kinderen de aller aller allerbeste. De jury ging helemaal mee in jouw verhaal!” Meike: “Mijn advies? Lezen lezen lezen, vooral meer lezen!.”

Pabo
Wendy van Nieuwenhoven van de Nieuwste PABO won de Limburgse finale van de pabo Voorleeswedstrijd! Wendy vertelt: ”Lezen is de basis om de rest te begrijpen. En het is ontzettend leuk. Blijf allemaal lezen!”. Haar moeder herinnert zich: “Wendy ging al voorlezen aan haar zusje en oma, zelfs toen ze nog helemaal niet kon lezen.”