Storm Ciara komt eraan; Tips van het Rode Kruis

Foto: Via Facebook - Bron onbekend.

De storm die dit weekend door Nederland raast, zorgt voor onstuimig weer. Er is kans op zeer zware windstoten tot 140 kilometer per uur. Het rode kruis heeft enkele tips.

In de loop van zondagochtend wakkert de wind vanuit het zuiden tot zuidwesten flink aan: krachtig tot hard. Vanaf 12:00 uur geldt al code geel. Er worden bovendien fikse buien verwacht, met hagel en onweer.

Maatregelen
Storm Ciara nadert Nederland. Afgelaste wedstrijden, uitgestelde evenementen en geannuleerde vluchten: Nederland zet zich schrap en neemt maatregelen. Ook Groot-Brittannië, de kust van Noord-Frankrijk en België zetten zich schrap.

Tips om de stormschade morgen te beperken

  • tuinmeubilair dat buiten staat kan je het beste opbergen. Net als losse potten of achtergebleven parasols.
  • zorg dat rolluiken, markiezen en zonneschermen goed vastzitten en opgerold zijn.
    de schutting is een windvanger. Controleer of deze goed vast staat.
  • haal je boodschappen vast in huis.
  • sluit ramen en deuren goed.
  • Zorg ook voor je buren: hoe staat het met je oude, alleenstaande buurvrouw? Als jij op pad gaat voor de boodschappen, vraag dan of je ook voor haar iets mee kunt nemen en check met de tips hierboven of ook zij goed voorbereid is tegen storm.

Voertuig
Het is slim om je auto tijdens een storm uit de buurt van bomen te parkeren. Het liefst ook uit de buurt van daken waar dakpannen vanaf kunnen vliegen. Zet je fiets ergens stevig aan vast zodat deze niet kan wegwaaien of omvallen.

Mocht je toch de weg op gaan:

  • Verminder je snelheid en vergroot de afstand met medeweggebruikers. Zo heb je meer tijd om te anticiperen op gevaarlijke situaties.
  • Houd twee handen aan het stuur, maar verkramp niet. Zo reageer je het beste op windstoten die jouw auto opzij duwen.
  • Vrachtwagens passeer je het beste zo rustig mogelijk, omdat jouw auto vaak reageert op de luwte van een truck.

Openbaar Vervoer
Als je met het openbaar vervoer reist, houd dan rekening met langere reistijden en extra overstappen. Zorg er dus voor dat je wat extra’s te eten en drinken bij je hebt en dat je telefoon goed is opgeladen. Een powerbank kan je redding zijn, zodat je het thuisfront op de hoogte kunt houden van je vorderingen.

Bron: Rode Kruis