Lekker luisteren naar jong talent; Gratis concerten Prinses Christina Concours

Foto: ©Prinses Christina Concours.

Even een concertje pakken tussen de weekendboodschappen door? Dat kan op vrijdag 24 en zaterdag 25 januari in Maastricht. De hele dag door tonen de bevlogen jonge deelnemers van het Prinses Christina Concours hun muzikale kwaliteiten tijdens korte concertjes in Kumulus Centrum voor Kunsteducatie. Deelnemers zijn tussen de 10 en 21 jaar en afkomstig uit heel Limburg en de Belgische grensregio.

Zij bespelen instrumenten als piano, fagot, gitaar, harp, viool, trompet en saxofoon. De optredens zijn gratis toegankelijk en publiek kan tussendoor gewoon in en uit lopen.

Iedereen tussen de 10 en 21 jaar die een muziekstuk aardig onder de knie heeft, kan meedoen aan de klassieke muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours in Maastricht. De muzikanten geven elk een optreden van ongeveer tien minuten, dat wordt beoordeeld door een professionele jury. Na afloop ontvangt iedereen een persoonlijk advies. De winnaars van de selectierondes op vrijdag en zaterdag treden ook op tijdens de regionale finale zondag 26 januari in het Conservatorium van Maastricht. Nieuwsgierig naar welk muziektalent de regio kent? Kom luisteren!

“Ik doe mee om mijzelf uit te dagen”
Het deelnemersveld is gevarieerd. Jong en wat ouder, jongeren die al jarenlang muziek maken en beginners, blaas-, strijk- en toetsinstrumenten en zangers: het belooft een veelzijdig programma te worden. Fluitiste Evelyne Fraats uit Sittard is een echte oudgediende van het Prinses Christina Concours. “Dit wordt de vierde en helaas laatste keer dat ik meedoe; volgend jaar ben ik te oud. Ik doe niet mee om te winnen, maar om mijzelf uit te dagen en een stuk goed te doorgronden. Als ik een nieuw muziekstuk voor het eerst zie, denk ik: ‘Holy shit, hoe moet ik dat voor elkaar krijgen?’. En dan is het concours en heb ik het onder de knie!”

Mischa oefent met opnameapparaat
Voor Mischa Hermans (16 jaar) uit Stein is het zijn vuurdoop. “Ik doe voor de eerste keer mee aan het Prinses Christina Concours. Optreden doe ik wel vaker, want ik speel in Mandolineorkest The Strings dat opgericht is door mijn familie. Mijn moeder, vader, broertje, twee tantes, drie neven en een nichtje spelen er allemaal in en ook mensen van buiten de familie. Ik heb gitaarles van mijn tante en zij zei dat het leuk was om aan het Prinses Christina Concours mee te doen. Als voorbereiding ga ik de komende weken het podiumgevoel nabootsen door te spelen voor een opnameapparaat. Wanneer dat aanstaat, voel ik ‘nu mag het niet fout gaan’. Dus ik ga oefenen met presteren onder druk. Ik luister ook kritisch de opname af om te horen wat nog mooier kan. Ik vind het een uitdaging om muziek zo mooi mogelijk te laten klinken. Dat mensen denken: ‘Wauw!’”

Interessante feedback van jury
“Wat ik zo leuk vind aan zingen is dat ik er al mijn gevoelens in kwijt kan: boos, verdrietig, vrolijk. Ik kan me er goed in uiten”, vertelt Sophie Kok, 13 jaar uit Kerkrade. “Vorig jaar deed ik ook mee aan het concours en dat vond ik heel interessant, want ik kreeg feedback van juryleden die echt verstand hadden van mijn ‘instrument’. Ik kreeg ook een eervolle vermelding dus dat maakte het extra leuk. Ik zing drie liederen op het concours. Een daarvan is Wiegala van Ilse Weber. Dit lied komt uit een kinderopera die als eerste uitgevoerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Theresienstadt. Ik doe deze maanden mee aan een uitvoering van deze opera en daarin zing ik dit lied helemaal à capella met allemaal kaarsjes om mij heen.”

Muziekstuk van de bucketlist
De veertienjarige trombonist Joep Voncken uit Bunde is een bezige bij. Naast in de harmonie en het jeugdorkest van Sint Agnes in Bunde speelt hij bij het Limburgs Jeugd Symfonieorkest Amikejo, het Limburgs Jeugdorkest en het Limburgs Fanfareorkest. “Trombone spelen is een grote hobby waaraan ik toch zeker een uur per dag besteed. Ik maak er mijn hoofd mee leeg. Helemaal gefocust op de muziek laat ik alles om mij heen los. Vorig jaar heb ik ook meegedaan. Ik was tevreden over mijn optreden. ’s Avonds thuis zat ik achter mijn Playstation om lekker lang op te blijven, toen ineens om 23.15 uur de telefoon ging. Ik mocht meedoen aan de regiofinale de volgende dag. Het eerste wat ik deed was de Playstation uit en meteen naar bed. Tijdens de regionale finale heb ik toen zelfs nog een tweede prijs gewonnen! Het mooie aan dit concours is dat de muziekkeuze vrij is. Ik kan losgaan op uitdagende werken. Dit keer speel ik het Concertino van Ferdinand Davids. Het is een droom dit stuk uit te voeren op het podium. Het staat op de bucket list van trombonewerken dus als trombonist moet je dit eens hebben gespeeld.”

Prinses Christina Concours
Het Prinses Christina Concours is een toonaangevend platform voor talentontwikkeling in muziek en stimuleert kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling. Jaarlijks organiseert het Prinses Christina Concours onder andere een klassiek concours waar landelijk zo’n vierhonderd deelnemers aan meedoen. Jonge muzikanten treden op voor jury en publiek, krijgen feedback op hun spel, ontmoeten bevlogen medemuzikanten en maken kans op mooie prijzen. De winnaars gaan door naar de Nationale Halve Finale en misschien wel de Nationale Finale op 18 april in Den Haag.

Regionale selectierondes
vrijdag 24 januari – 18.00 tot 21.00 uur
zaterdag 25 januari – 10.00 tot 17.00 uur
Kumulus Centrum voor Kunsteducatie, Maastricht
Gratis toegankelijk

Regionale finale
zondag 26 januari – 14.00 tot 16.30 uur
Conservatorium Maastricht
toegang € 13 / CJP € 9
kaartverkoop via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-klassiek-concours-maastricht-zuid-2-85760330457