Zes gevallen van Coronavirus bekend; Vrouw en dochter van man uit Loon op Zand ook besmet

Foto: © Pixabay.

Ook de dochter en de echtgenote van de patiënt uit Loon op Zand zijn besmet met het coronavirus. Ze zitten in thuisisolatie. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Enkele andere mensen die zijn onderzocht, testten negatief. Het aantal besmettingen in Nederland komt daarmee op zes.

De GGD brengt nu in kaart met wie de vrouw en dochter contact hebben gehad. Burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand: “We onderhouden goed contact met de gezinsleden en leven met hen mee. Het is erg vervelend wat de betrokkenen meemaken en de zorgen die dit met zich meebrengt. We roepen op om de privacy van het gezin te blijven respecteren.”

De 56-jarige man werd woensdag in het ziekenhuis opgenomen. Donderdag werd bekendgemaakt dat hij het eerste geval van besmetting is in ons land.

GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Hart van Brabant benaderde gisteren contacten van de patiënt. Omdat sommige van deze contacten klachten hadden die kunnen duiden op COVID-19 werden zij getest op aanwezigheid van SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2, het virus dat het nieuwe coronavirus kan veroorzaken.

Beide nieuwe patiënten verblijven sinds de verdenking op COVID-19 in thuisisolatie. De GGD brengt nu ook in kaart met wie zij contact hebben gehad.

Ziekenhuis Tilburg
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is een contactonderzoek begonnen onder medewerkers die contact hebben gehad met de drie met het nieuwe coronavirus besmette patiënten uit Loon op Zand.

Zaterdag is vastgesteld dat ook de dochter en de vrouw van de besmette man uit Loon op Zand geïnfecteerd zijn geraakt. Het ziekenhuis heeft daarop de medewerkers geïnformeerd die mogelijk contact hebben gehad met deze patiënten. Medewerkers die negatief zijn getest, kunnen komen werken en worden gedurende veertien dagen elke dag getest.

Het Tilburgse ziekenhuis doet dit onderzoek om te voorkomen dat het virus zich mogelijk verder kan verspreiden

Coronavirus
COVID-19 kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Deze contacten worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Ook moeten zij gezondheidsklachten melden die zij hebben. Mochten zij klachten krijgen die passen bij COVID-19, dan worden zij ook geïsoleerd en getest. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.