[Landelijk] RIVM; partner en jongste kind coronapatiënte Amsterdam ook besmet

Foto: © Pixabay.

De man en het jongste kind van de vrouw uit Amsterdam die is besmet met het nieuwe coronavirus, zijn ook besmet. Dat is gebleken uit monsters die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzocht, zo meldt een woordvoerder van het RIVM. De twee verblijven nu ook in thuisisolatie. De twee andere kinderen zijn niet besmet.

De uitslag komt een dag nadat de partner en de kinderen waren getest. Van de besmette vader en het jongste kind worden nu ook alle contacten in kaart gebracht en onderzocht.

De resultaten van andere geteste contacten van deze patiënt waren allemaal negatief. Bij hen is het virus dus niet aangetoond. De partner is ook in Lombardije geweest. De komende 13 dagen moeten de contacten van de eerste patiënt hun gezondheid in gaten houden. Mochten zij klachten krijgen die passen bij COVID-19 (koorts en luchtwegklachten), dan worden zij ook getest.

Er zijn nu zover bekend in totaal vier personen in Nederland die besmet zijn met het virus.

COVID-19 kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Deze contacten worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook andere klachten melden die zij hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.