Boek & Offermans Makelaars: Limburgs woningaanbod in twee jaar meer dan gehalveerd

Foto: Boek & Offermans Makelaars.

In Limburg is sprake van een sterke en constante afname van het aantal woningen dat te koop staat. Door een combinatie van veel verkopen en een tekort aan aanwas van nieuw aanbod, is deze daling in de afgelopen drie maanden in een stroomversnelling gekomen. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2019 van Boek & Offermans makelaars (partner in Dynamis).

Woningzoekers ondervinden problemen van gebrek aan aanbod
Momenteel staan in de provincie nog ruim 4.400 woningen te koop, exact twee jaar geleden waren dit er nog meer dan 10.000. Aanjager van deze daling is een aanhoudend hoog aantal verkopen, per jaar wisselen ruim 12.000 woningen van eigenaar. Deze dynamiek wordt inmiddels bedreigd door het snel afgenomen aanbod, woningzoekers kunnen hierdoor moeilijk een geschikte woning vinden.

Kopers betalen in Maastricht ruim een ton meer dan in Kerkrade
Het contrast in woningprijzen is enorm tussen de Limburgse gemeenten. Kopers betalen in Maastricht gemiddeld € 2.575 per vierkante meter woonruimte, in de goedkoopste gemeente van Limburg, Kerkrade, is dit prijsniveau maar liefst € 1.075 lager. Ook met Heerlen is het verschil groot, kopers betalen hier per vierkante meter € 850 minder dan in Maastricht.