Welvaart in Maastricht groeit langzamer dan in vergelijkbare gemeenten

09 apr , 4:29 Nieuws
image 23 674486d6268d1

Welvaartsgroei in Maastricht en vergelijkbare gemeenten

Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek onthullen dat huishoudens in Maastricht tussen 2014 en 2023 een stijging in welvaart hebben ervaren, maar niet op hetzelfde tempo als in gemeenten die Maastricht het meest benaderen.

Vergelijking met soortgelijke gemeenten

De combinatie van inkomen, opleidingsniveau en arbeidsparticipatie in Maastricht valt lager uit dan in vijftien gemeenten die sterk op Maastricht lijken en ook onder het landelijk gemiddelde ligt.

Factoren achter het welvaartsniveau

Het lage welvaartsniveau in Maastricht wordt voornamelijk beïnvloed door lagere inkomens en vermogens, die onder het nationale gemiddelde liggen. Dit betekent dat relatief weinig huishoudens in Maastricht behoren tot de bovenste helft van Nederland op het gebied van financiële welvaart.

Vergelijking met andere gemeenten

De welvaartsladder toont dat alle vergelijkbare gemeenten hoger scoren dan Maastricht. In veertien van deze gemeenten is de welvaart de afgelopen jaren ook sneller gestegen dan in Maastricht, terwijl er slechts één gemeente is waar de welvaart minder snel toenam.

Regionale verschillen binnen Maastricht

In Maastricht zijn er binnen verschillende wijken aanzienlijke verschillen in welvaartsniveau. Het gebied Dousberg-Hazendans herbergt de meest welvarende huishoudens, terwijl in Randwyck een daling van welvaart te zien is. Het welvaartsniveau in Randwyck is sinds 2014 zelfs onder het landelijk gemiddelde gezakt.