Het aantal mensen dat gehoor geeft aan de oproep om zich te laten screenen op kanker ligt in Maastricht hoger dan in de gemeenten die op sociaal vlak het meest op Maastricht lijken. De opkomst is hier in twee jaar tijd wel gedaald, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM.
Van alle mensen in Maastricht die een uitnodiging kregen voor het bevolkingsonderzoek voor borst-, baarmoederhals- of darmkanker kwam in 2023, het meest recente jaar waar cijfers over zijn, 66,3 procent ook daadwerkelijk opdagen. Ter vergelijking: in de vijftien gemeenten die op sociaal vlak het meest op Maastricht lijken, was dat 59,9 procent.
Door het bevolkingsonderzoek en verbeterde behandelingen is het aantal sterfgevallen door kanker afgenomen. In 2023 kregen meer dan 27.000 deelnemers aan het bevolkingsonderzoek te horen dat ze kanker hadden. Het aantal sterfgevallen door kanker is verhoudingsgewijs gedaald naar ongeveer een op de vier.
Niet alle vormen van kanker hebben screeningsprogramma's. Het blijft belangrijk om alert te zijn op symptomen. Bijvoorbeeld, het aantal mannen met prostaatkanker is vergelijkbaar met vrouwen met borstkanker.
De recente onthulling van zangeres Emma Heesters over uitgezaaide baarmoederhalskanker leidde tot verhoogde screening naar die ziekte.
In Maastricht zorgen kanker en tumoren voor gemiddeld 2715 ziekenhuisopnames per jaar. Tumoren waren de oorzaak van 1082 sterfgevallen in Maastricht tussen 2021 en 2023, wat neerkomt op een op de vier sterfgevallen.
De resultaten zijn gebaseerd op een onderzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en geven inzicht in de opkomst bij kankerscreening in Maastricht en vergelijkbare gemeenten.