Onderzoek toont verband tussen postcodes en huidkanker in Maastricht

02 apr , 17:42 Nieuws
image 13 66c475c3b5f6d

Nieuw onderzoek onthult verband tussen postcodes en huidkanker in Maastricht

Uit recent onderzoek is gebleken dat het aantal huidkankerdiagnoses in Maastricht aanzienlijk is gestegen, vooral in vergelijking met andere vormen van kanker. Opvallend is dat de kans op specifieke vormen van huidkanker wordt beïnvloed door de eerste drie cijfers van een postcode.

Huidkankerincidentie en postcodes in Maastricht

Opvallend is dat mannen in Maastricht met postcodes die beginnen met 621 een verhoogd risico lopen op een bepaalde vorm van kanker in de opperhuid, bekend als PCC. Ondanks dit verhoogde risico krijgen zij deze diagnose echter 7% minder vaak dan het landelijk gemiddelde.

In tegenstelling tot de bovengenoemde postcodegebieden, hebben mannen in wijken met postcodes die beginnen met 622 in Maastricht een 16% lagere kans op melanoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker, in vergelijking met het nationale gemiddelde.

Factoren die bijdragen aan verschillen in kankerincidentie

Volgens onderzoeker Marieke Louwman van IKNL komen de variaties tussen wijken deels voort uit verschillen in blootstelling aan de zon. Het westen van Nederland heeft bijvoorbeeld meer duinen en stranden in vergelijking met bosrijke gebieden. Bovendien wonen in bepaalde wijken meer mensen met buitenberoepen, zoals bouwvakkers, wat hun blootstelling aan de zon kan verklaren.

Een interessant fenomeen is het domino-effect van bewustwording en preventie. Wanneer mensen in hun omgeving horen over huidkankerdiagnoses, zijn ze mogelijk sneller geneigd om hun huid te laten controleren. Deze toegenomen bewustwording kan leiden tot meer geconstateerde huidkanker gevallen.

Conclusie en waarschuwing van deskundigen

Naast de opvallende postcodegerelateerde bevindingen, blijkt uit het onderzoek dat het risico op melanoom in Maastricht het hoogst is in het postcodegebied dat begint met 622, met een 13% verlaagde kans vergeleken met het landelijk gemiddelde. Daarbij wordt benadrukt dat het aantal huidtumoren, vooral bij ouderen, toeneemt, maar tijdige detectie cruciaal is voor een succesvolle behandeling.

Onderzoeker Louwman benadrukt het belang van preventie en benoemt het belang van tijdige behandeling bij huidkanker. Ze waarschuwt dat huidkankeroperaties vaak nodig zijn en dat de zon een belangrijke factor is, met name voor gezichtsgebieden. Naast de zorgdruk benadrukt ze dat de gevolgen van huidkanker ook na genezing zichtbaar blijven.