Kwart miljoen kilo stenen gedropt door Chinooks in Maastricht

Maker: Lars Plougmann 
Auteursrecht: Creative Commons BY-SA
Maker: Lars Plougmann Auteursrecht: Creative Commons BY-SA
Foto:

Twee Chinook-helikopters van defensie hebben zaterdag 228.000 kilo aan stenen in een doorgebroken dam in Maastricht gedropt. Daarmee krijgt een nieuwe provisorische dam van breuksteen steeds meer vorm, maakte de Veiligheidsregio Zuid-Limburg zaterdagavond bekend.

In totaal 57 keer vlogen de helikopters zaterdag met zware keien in netten naar de kapotte dam. Elk net bevatte een gewicht van 4000 kilo aan breuksteen. Momenteel zijn de eerste netten zichtbaar boven het wateroppervlak, aldus de veiligheidsregio. Rijkswaterstaat verwacht zondag eenzelfde hoeveelheid stenen te kunnen droppen.

De Chinooks zullen zondagochtend hun werkzaamheden hervatten. Als alles goed gaat, is het gat in de dam zondagmiddag voldoende opgevuld, aldus de veiligheidsregio. Rijkswaterstaat treft voorbereidingen voor een nieuwe stenenvoorraad voor zondag. “Alle beschikbare zakken vanuit Nederland en België zijn onderweg”, aldus de veiligheidsregio.

De politie heeft zaterdag iemand aangehouden wegens het schenden van de noodverordening, die in het gebied geldt. Ook trok de verdachte zich volgens de veiligheidsregio niks aan van de aanwijzingen die agenten gaven.

Die noodverordening geldt nu voor het hele gebied waar de Chinooks vliegen. Enkele wegen zijn voor het verkeer afgesloten, en er mogen geen drones vliegen. Alleen lijnbussen worden door gelaten.

Zaterdag is ook begonnen met de aanleg van een nooddam. Die wordt opgebouwd een stuk stroomopwaarts gezien vanaf de kapotte dam. De aannemer en militairen van defensie hervatten deze werkzaamheden zondagochtend. “Onze aannemer werkt vannacht niet door aan de nooddam”, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. “We willen niet met kunstlicht werken.”

De veiligheidsregio kan nog niet aangeven wanneer deze nooddam klaar is. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de aanvoer van stenen die nodig zijn voor de bouw van de dam, wel gewoon door.

Defensie zet een pont in, waarmee materieel voor de nooddam naar de overkant van de Maas wordt gevaren. Voor dit transport zijn 35 militairen van lucht- en landmacht ingezet.

Het bericht Kwart miljoen kilo stenen gedropt door Chinooks in Maastricht verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl Push