Per 108 Limburgers een openbare bewakingscamera

Foto: © Pixabay.

In de provincie Limburg staan bij de politie in totaal 10.329 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 108 inwoners. Dit en meer blijkt uit stukken die VPNGids.nl na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie.

Geregistreerde beveiligingscamera’s, die eigendom kunnen zijn van overheden, bedrijven en particulieren; worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen.

In Maastricht staan, van alle 31 Limburgse gemeenten, de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 1.178. In Venlo worden op 986 camera’s beelden vastgelegd en Sittard-Geleen maakt de top-3 compleet met 891 camera’s.

Cameradichtheid het hoogst in Bergen
De cameradichtheid; het aantal camera’s per 10.000 inwoners, is het hoogst in Bergen. Per 10.000 inwoners telt die gemeente 221 beveiligingscamera’s. Ook Nederweert en Peel en Maas tellen zo’n 200 camera’s per 10.000 inwoners, namelijk 206 en 193. Nota bene: omdat Maastricht meer inwoners heeft, zijn er per 10.000 inwoners minder camera’s, namelijk 97.

Meeste overheidscamera’s in Venlo
Met name om camera’s van de overheid is de afgelopen jaren veel te doen. Veel mensen hekelen zich, vooral om privacy-gerelateerde redenen, aan dit soort camera’s die het publieke domein constant monitoren.

Binnen de provincie blijkt de overheid vooral in Venlo alles goed in de gaten te willen houden. In die gemeente staan namelijk 188 overheidscamera’s geregistreerd bij de politie. In Maastricht (161), Roermond (114) en Sittard-Geleen (103) brengen overheden inwoners via meer dan 100 camera’s in beeld.

In 38% van de Limburgse gemeenten heeft de overheid tot slot géén camera’s geregistreerd. Dit geldt onder meer voor de gemeenten Bergen en Landgraaf. Meer weten over camera’s in Limburg? Bekijk dan het complete onderzoek op VPNGids.nl.