Maas­tricht­se (88) her­kent zich­zelf op be­vrij­dings­fo­to lijn­bus

Foto: De herdenking 75 jaar Bevrijding Limburg.

De herdenking 75 jaar Bevrijding Limburg maakt bij de oudere Limburgers, die de oorlog en bevrijding zelf hebben meegemaakt, veel herinneringen los. Zo zag mevrouw Netteke Costongs (88) uit Maastricht (zie foto) plots een foto van zichzelf als dertienjarig meisje op een Arriva lijnbus met een buurjongen en een vriendin, inclusief de opa van de vrouw van gouverneur Theo Bovens.

De foto was uit vele andere honderden foto’s gekozen om te gebruiken als campagnebeeld op posters en banieren en op tientallen Arrivabussen. De foto prijkte in de start van de bevrijdingsweek op de bussen. En dat bleef niet onopgemerkt.

Mevrouw Costongs stapte twee weken geleden op de bus om naar de huisarts te gaan. Bij het uitstappen ziet zij een andere bus staan met op de achterkant een grote foto van de bevrijding 75 jaar geleden. Ze kijkt nog eens goed…. en ziet zichzelf met de buurjongen en een vriendin plus de opa van de vrouw van de gouverneur Theo Bovens.
Opgetogen loopt ze naar de buschauffeur en vertelt het verhaal. Die brengt haar in contact met de teammanager van de Arriva vestiging in Maastricht die het bijzondere verhaal waardeert en haar uitnodigt voor een kop koffie.

Mevrouw Costongs was destijds dertien jaar oud. De foto is volgens haar in september 1944 gemaakt op de hoek van de Wyckergrachtstraat en Wyckerbrugstraat (nu de ANWB winkel, red.) in Maastricht, toen de jeeps met Amerikanen de straat inreden om Maastricht te bevrijden. Netteke Costongs rent op dat moment naar de jeep waar ze op de foto gaan met de Amerikanen.

Mevrouw Costongs vertelt dat haar ouders op de Wyckerbrugstraat 37 een bakkerij hadden.Tijdens de oorlog hadden haar ouders twee onderduikers uit Den Haag verstopt in de kelder.

Gouverneur Theo Bovens in een reactie op de ontdekte oorlogsfoto: “Ik heb het nagevraagd bij mijn echtgenote. Het klopt inderdaad dat haar opa ook op de foto staat. Deze familie was op een kamer in Wycker Brugstraat ingekwartierd na een bombardement op 18 augustus 1944. Op één kamer leven met zoveel mensen is geen pretje, dus ze waren veel op straat.”

Reacties