Membredeprijs voor Ruben L. Oppenheimer

Aanstaande zaterdag 14 november krijgt de Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer de Membredeprijs uitgereikt in cafe Ipanema.  Het is de vijfde keer dat deze prijs wordt toegekend en omdat hij ditmaal in het teken van het ‘Vrije Woord’ staat was het geen verassing dat Oppenheimer hem kreeg.

De cartoonist werpt zich al jaren op als verdediger van het vrije woord en zet de mensen met zijn prikkelende tekeningen aan tot nadenken, aldus de jury. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 500 euro, te schenken aan een goed doel.

De Membredeprijs is in 2007 ingesteld ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van D66 Maastricht en wordt eens per twee jaar uitgereikt. De prijs is bedoeld voor iemand met affiniteit tot Maastricht, die zich inzet voor anderen in de maatschappij en tegelijkertijd over zijn of haar eigen grenzen heen kijkt.

De prijs is vernoemd naar Maastrichtenaar Andre´ Charles Membrede (1758-1831), een verlicht politicus die tijdens het Ancien Régime, de Franse tijd en de Restauratie gezaghebbende bestuursfuncties vervulde. Hij was onder andere lid van de Raad van 500 in Parijs, burgemeester van Maastricht en voorzitter van de Tweede Kamer in Den Haag. In zijn levensloop heeft hij geprobeerd burgers meer invloed te geven op de democratie.

Oppenheimer werkt ondermeer voor Dagblad De Limburger, NRC Handelsblad en het Belgische De Standaard.