Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal inwoners van Maastricht met een betalingsachterstand bij een of meer overheidsinstanties in twee jaar tijd is gedaald van 15.120 naar 13.240. Dit betekent dat ongeveer één op de acht inwoners vorig jaar een rekening bij de overheid open had staan.
De Belastingdienst is van alle overheidsinstanties de grootste schuldeiser in Maastricht. Zo hebben 6600 particulieren een belastingschuld en lopen 6260 personen achter bij het terugbetalen van toeslagen. Er zijn ook mensen die een betalingsregeling met de fiscus hebben getroffen, en er zijn zelfs 1420 personen die zowel een belasting- als een toeslagenschuld hebben.
Naast de Belastingdienst hebben ook andere overheidsinstanties betalingsachterstanden in Maastricht. Bijvoorbeeld, 2070 inwoners hebben een betalingsachterstand bij het CAK, en 1370 personen hebben een achterstand bij het CJIB. Sommige mensen staan zelfs bij meerdere instanties in het krijt.
Landelijk is het aantal mensen met schulden bij de overheid ook gedaald, maar niet over de hele linie. Er zijn juist meer mensen die te laat zijn met het betalen van boetes en studieschulden. Ook in Maastricht is te zien dat het aantal mensen met een achterstand bij DUO en CJIB is gestegen.
Directeur Arjan Vliegenthart van Nibud stelt een radicale oplossing voor: het kwijtschelden van hardnekkige schulden. Hij benadrukt dat sommige groepen meer moeite hebben om betalingsachterstanden in te lopen, ondanks de goede economische omstandigheden.