Burgerbegroting Maastricht van start

Foto: Burgerbegroting.

Eind maart start ronde 1 van de Maastrichtse burgerbegroting. Bij de burgerbegroting beslissen inwoners zelf over 300.000 euro overheidsgeld. Alle inwoners mogen meedoen en dat kan in verschillende rondes. Tijdens ronde 1 kiezen inwoners samen de belangrijkste thema’s voor hun wijk en stad. Er is een lijst met ongeveer 50 thema’s opgesteld zoals verduurzaming, armoedebestrijding of buurtcentra. De meest gekozen thema’s gaan door naar ronde 2.

Onder grote belangstelling van buurtnetwerken en bewoners werd tijdens een masterclass gisteren in stadskantoor Mosae Forum meer uitleg gegeven over de burgerbegroting, onder meer door landelijk expert Joop Hofman.

Thema’s kiezen
De eerste ronde van de burgerbegroting start met vier bijeenkomsten, verdeeld over de stad.

  • donderdag 26 maart 19:00-21:00 uur: MVV Businessclub stadion Geusselt, Geusseltweg 11
  • maandag 30 maart 19:00-21:00 uur: De Klaekeburg, Gronsvelderweg 142
  • zondag 5 april 14:00-16:00 uur: Athos Eet-Maakt-Doet, Athoslaan 12a
  • woensdag 8 april 19:00-21:00: Centre Manjefiek Malberg, Malbergsingel 62

Alle inwoners kunnen tijdens deze bijeenkomsten aangeven welke thema’s zij belangrijk vinden. Kijk op www.burgerbegrotingmaastricht.nl voor de volledige lijst met thema’s.

Aanmelden
Aanmelden voor de bijeenkomst kan via:

  • De website www.burgerbegrotingmaastricht.nl
  • Facebook: https://www.facebook.com/burgerbegrotingmaastricht/

Of door het sturen van een mail naar [email protected]

Ronde 2, 3 en 4
De meest gekozen thema’s gaan door naar ronde 2. Tijdens deze ronde (in mei) verdelen inwoners 300.000 euro over de gekozen thema’s. Daarna volgen ronde 3 en 4.

Tijdens ronde 3 (mei – juni) kan iedereen projecten indienen. Bijvoorbeeld speeltoestellen in de buurten, pop-up parkjes of een buurttaxi. De projecten moeten passen binnen de gekozen thema’s en het budget. Tijdens een feestelijke afsluiter (ronde 4, in september) beslissen inwoners welke projecten geld krijgen en worden uitgevoerd.

Wethouder voor burgerparticipatie Vivianne Heijnen ziet uit naar de start van de burgerbegroting: “Ik ben heel blij met deze vorm van directe democratie. De burgerbegroting is niet van mij of van de gemeente, maar van de inwoners. Ik hoop dat veel Maastrichtenaren meedoen en samen bepalen wat goed is voor onze stad.”.

Steun Provincie
De Provincie Limburg ondersteunt de burgerbegroting Maastricht voor de helft, met 150.000 euro. Gedeputeerde Robert Housmans: “Wie weet er nu beter wat een buurt nodig heeft dan de mensen die er wonen en werken? Initiatieven van onderop juichen we vanuit het gouvernement van harte toe.”. Housmans hoopt ook dat andere gemeenten straks veel kunnen leren van deze pilot in de Limburgse hoofdstad.

Meer weten of aanmelden voor de nieuwsbrief?

Ga naar www.burgerbegrotingmaastricht.nl.