Project PSSST…beleeft premiere op Plein 1992

Foto: peter kroon

Op Plein 1992 staan tot en met zondag 13 maart zes architecturale luistercabines die samen het project PSSST vormen van theatermaakster Els Roobroeck. Open een deur, doe hem op slot en verdwijn voor 5 minuten in iemands leven. Zit je in de cabine? Kijk dan eens naar buiten. Zie je de mensen op straat? Als een vlieg op de muur kan je iedereen in de gaten houden. Soms zien ze jou ook. Ondertussen neemt een verteller je mee in een muzikaal verhaal. Beleef en verwonder. Bijvoorbeeld een eerste kus, een gênant toiletbezoek, een inventieve oplossing voor tandpijn of het zure einde van een liefdesrelatie.

Nieuwsgierig? Ga dan alle 6 verhalen beluisteren. De boxen hebben een nummer, maar je kan ze ook in willekeurige volgorde bezoeken. Een bijzonder project van een bijzondere theatermaakster. ,,Wat ik wil is het theater naar de mensen brengen. PSSST kent geen drempel. Je hoeft alleen maar plaats te nemen in een cabine en je overgeven aan het verhaal. De cabines zijn als pralines. Je weet niet waar je in bijt, maar ze zijn wel lekker”, lacht Els Roobroeck. PSSST beleeft zijn premiere in Maastricht, voordat het project verder Nederland in trekt en te zien is tijdens het Tilt Festival Tilburg, Motel Mozaique Rotterdam en Festival Cement in Den Bosch.

De schrijvers Maartje Wortel, Anton Dautzenberg en Pepijn Lanen (Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig) schreven ieder twee korte verhalen voor PSSST. Elk met een eigen stijl, taal en humor. De combinatie van poëtisch, rauw en absurdistisch zorgt voor een gevarieerde en tevens verrassende eenheid. PSSST is onderdeel van het During Tefaf Festival.

els5

Cie. COVAR ism TAAT / PSSST / Fabrique Mozaique / MH4 Rotterdam Havens - © Saris & den Engelsman

Door de gekozen locatie, op Plein 1992 bij Centre Ceramique, vormen de architecturale luistercabines een eenheid met de omgeving. ,,De cabines nodigen uit, verleiden mensen om op een geconcentreerde manier bezig te zijn met de omgeving. Elke box heeft een in omvang verschillende opening. Soms heel klein waardoor je de buitenwereld als het toneel ziet, soms groot waardoor voorbijgangers jouw zien en jij zodoende onderdeel van het toneel wordt”, zegt Els Roobroeck.

Haar missie is mensen met theater kennis te laten maken. ,,Ik wil de drempels wegnemen en mensen de zaal inkrijgen. Toneel is niet hip. Dat wil ik veranderen.” Zelf studeerde Roobroeck, van origine Vlaamse, in 2008 af aan de Toneelacademie in Maastricht. Ze richtte 3 jaar geleden het gezelschap Compagnie Covar op waarmee ze vooral muziektheater maakt. ,,Ja, ik ben wel van plan in Maastricht te blijven om hier iets op te bouwen. Theater helpt mensen reflecteren, mee te denken en na te denken over de wereld, de maatschappij.”

PSSST is van 10.00 uur tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Het bezoek aan 1 cabine duurt ongeveer 5 minuten.