Echo; het geluid van de Britse underground jaren ’80

Foto: echo and the bunnymen

Eén van de drie concerten die de Britse newwaveband Echo and the Bunnymen deze maand in Nederland geven vindt zondag 31 januari plaats in de Muziekgieterij aan de Boschstraat. Een bijzonder optreden op een bijzondere locatie.

,,Normaal gesproken staat een band als Echo in zalen voor minstens 1500 man publiek, in de Muziekgieterij is maar plaats voor 600 toeschouwers”, vertelt Ingo Dassen van de Muziekgieterij. ,,Ze wilden persé in Maastricht spelen. Dat hebben we te danken aan Bruis, waar de band afgelopen zomer een concert gaf.” De leden van Echo waren toen zo enthousiast over het publiek en de organisatie van Bruis dat ze ‘no matter what’ wilden terugkeren naar Maastricht. Het belooft daarom een uniek concert te worden in een voor Echo and the Bunnymen intieme zaal én met een beter geluid dan op een festival in de buitenlucht. De band heeft al aangekondigd er een extra lange set van te maken.

De Britse newwave/punk formatie werd in 1978 in Liverpool opgericht. Van de originele bezetting spelen zanger Ian McCulloch en gitarist Will Sergeant nog in de huidige line-up. Ook drummer Noel Burke doet mee. Hij verving Pete de Freitas, die in 1989 bij een motorongeluk om het leven kwam. Hoewel Ian McCulloch de band al tweemaal verliet, om even zovele keren terug te keren, speelt Echo sinds 1997 alweer in een vaste samenstelling.

2015 - PROMO PHOTO ECHO & THE BUNNYMEN 2

Hun 35-jarige carrière kent inmiddels vele hoogte- en dieptepunten. Hun debuutalbum Crocodilesuit 1980 werd gevolgd door enkele succesvolle albums in het Verenigde Koninkrijk, waaronder ‘Heaven Up Here’,  ‘Porcupine’ en ‘Ocean Rain’. Met singles als ‘The Killing Moon’ (later gebruikt in de soundtrack voor de film Donny Darko),  ‘Silver’ en ‘Bring on the Dancing Horses’ bereikte de band ook het grote publiek buiten de punk- en newwavescene.

Hoewel het grote succes daarna uitbleef werkte Echo and the Bunnymen gestaag door aan het maken van degelijke albums tussen de jaren 2000 en 2009 (The Fountain). De band kent een vaste schare van trouwe fans, vooral door terug te vallen op hun ‘oude’ sound, maar wist in de loop der jaren ook een nieuwe generatie luisteraars te bereiken.

Echo and the Bunnymen is één van de groepen uit de jaren tachtig die hun stempel op de undergroundmuziek uit die tijd wisten te drukken. Ondermeer bands als Radiohead en Coldplay zijn schatplichtig aan Echo. Ook de Red Hot Chili Peppers en The Killers vonden deels hun inspiratie in de muziek van deze band uit Liverpool. Nog steeds klinken Echo and the Bunnymen donker, als een vreemde fusie tussen post-punk en door Jim Morrison en The Doors geïnspireerde psychedelische rock. Mede hierdoor wisten ze in de jaren tachtig een soort cultstatus te bereiken in de Verenigde Staten.

Naast de Muziekgieterij treden Echo and the Bunnymen ook op in het Tilburgse 013 en de Metropool in Hengelo. Kaarten voor het concert in de Muziekgieterij zijn nog te verkrijgen. Het optreden begint zondag omstreeks 21.30 uur.