112

Overlast bij opstarten naftakraker bij Chemelot

Foto: Hetty Adams via Twitter.

De trillingen en de grote vlam bij Chemelot in Sittard-Geleen zaterdagavond zijn het gevolg van een storing bij het opstarten van een naftakraker.

Volgens een verklaring die Chemelot zaterdag uitgaf, is er sprake van een storing bij het opstarten van Olefins 4.”Daarom wordt momenteel gefakkeld, waarbij naast licht- en geluidsoverlast ook sprake is van trillingen in de omgeving. SABIC doet er alles aan om het fakkelen tot een minimum te beperken en de opstartprocedure te hervatten”,laat Chemelot weten.

Groot onderhoud
Om ervoor te zorgen dat de naftakraker Olefins 4 van SABIC op een veilige, betrouwbare en efficiënte manier kan blijven draaien, wordt de kraker – naast het reguliere onderhoud – iedere 6 jaar in groot onderhoud genomen. Voor dit onderhoud werd de kraker eind augustus volledig stilgelegd. Begin deze week is het opstartproces van de kraker ingezet. Dit kan gepaard gaan met licht- en geluidsoverlast.

Het opnieuw opstarten van de kraker is een onderdeel van de Turn Around. Dit is een complex proces waarin op een gecontroleerde manier ieder element van de kraker opnieuw in bedrijf wordt genomen. Het opstartproces neemt ongeveer een week tijd in beslag. Vanuit veiligheidsbeheersing is tijdens het opstarten van de kraker gecontroleerd fakkelen noodzakelijk.

Tijdens de opstart van een grote Turn Around als deze wordt het gehele fakkelsysteem van de kraker (torenfakkel en grondfakkels) in werking gesteld. Waarbij de torenfakkel mogelijk de meeste licht- en geluidsoverlast kan veroorzaken.

SABIC streeft ernaar om de overlast tot een minimum te beperken. Naar verwachting is aan het einde van deze week het opstartproces van de kraker afgerond.

Reacties

0