71-jarige wordt verdacht van misbruiken drie meisjes; Mogelijk niet vervolgd

Foto: © Pixabay

De 71-jarige Leon D. wordt verdacht van het misbruiken van drie minderjarige meisjes in Maastricht. Toch bestaat de kans dat de man nooit vervolgt zal gaan worden.

De 71-jarige verdachte is terminaal ziek meldt 1Limburg. 

Maandag zal de rechter zich over de gezondheid van de 71-jarige verdachten buigen. Ze zullen beoordelen of hij een proces überhaupt aankan én of hij fit genoeg is om een eventuele gevangenisstraf te ondergaan.

Seksuele berichten
Op 25 september 2017 kwam de zaak aan het rollen. De ouders van een van zijn slachtoffers(12) vonden Facebook-berichten, van de buurman D. en hun jongste dochter. De berichten waren seksueel getint  en gingen over masseren. Later die dag confronteerde de ouders hun dochter en toen kwam het verhaal beetje bij beetje op tafel.

Meer slachtoffers
Naast dit meisje waren er nog twee slachtoffers , 12 en 15 jaar jong, door Leon D betast. De door de kinderen beschreven handelingen waren net zo divers als gedetailleerd. Zo speelden ze het alfabetspel, waarbij er steeds een lichaamsdeel werd gemasseerd dat begon met de genoemde letter. Bij deze massages waren de kinderen regelmatig naakt of deels ontkleed.

Naakt vastgebonden
De kinderen beschreven bij de zedenpolitie ook hoe ze het naakte lichaam van Leon beschilderden en hoe ze hem naakt vastbonden aan een balk of paal. Dit alles was een spel, zo zou hij de kinderen hebben verteld. Daarnaast zou hij de meisjes hebben betast en hebben gefotografeerd, terwijl ze naakt of schaars gekleed waren. Dit alles gebeurde tussen 2012 en 2017. D. was toen overigens al ziek. In een brief aan de ouders van Maud en Benthe schreef hij: ‘Wat me bezield heeft om tot mijn daden te komen, snap ik zelf niet goed. Ik had beter moeten weten.’

Verblijf in hospice
Dat de verdachte vanwege zijn ziekte, mogelijk niet wordt vervolgd is een kwelling voor de ouders van de meisjes. “We wisten dat hij ziek was, iedereen weet dat”, zegt de moeder van Elke.  “Wij staan met de rug tegen de muur en mogen uitzoeken hoe we verder moeten met ons leven.”

De raadsman van de slachtoffers blijft voorstander van een ‘echte’ straf voor de terminale verdachte. “We hebben een humaan strafrecht, dat is ook goed. Maar nu creëer je straffeloosheid in de eindfase van het leven. We hebben niet voor niets een penitentiair ziekenhuis.”  De verdachte verblijft momenteel in een hospice.

Het volledige artikel + het interview van de ouders met 1Limburg is hier te lezen.