Ongewenst seksueel gedrag steeds vaker bij jongeren

Foto: Pixabay.

Steeds meer jongeren hebben te maken met ongewenst seksueel gedrag zoals sexting, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht onder middelbare scholieren. Scholen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van ongewenst seksueel gedrag. 

Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Grensoverschrijdend gedrag
Scholen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van ongewenst seksueel gedrag. Dat is hard nodig, want veel scholieren in de leeftijd van 12 tot 14 jaar hebben hier al mee te maken gehad, blijkt uit onderzoek. Ze hebben daarnaast ook al seksueel getinte berichten of foto’s ontvangen.  Eenderde van de meisjes van gemiddeld 14 jaar heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken. Bij de jongens is dat iets minder: eenvijfde. Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat het om seksueel getinte opmerkingen, gedwongen seks of het ongevraagd krijgen van seksueel getinte beelden – het zogenoemde sexting – Met dit laatste heeft 14 procent van de ondervraagde kinderen te maken gehad.

Scholen
Volgens onderzoekster Gaby de Lijster, die donderdag op de studie promoveert, kunnen scholen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van ongewenst seksueel gedrag. In het onderzoek werden twee lesprogramma’s gebruikt. Het ene richt zich alleen op jongens, het andere op zowel jongens als meisjes.

Theaterles
Een van de twee lesprogramma’s die zijn onderzocht, is een theatergastles over seksualiteit. Die had zichtbaar effect. Volgens de onderzoekster voelden de kinderen zich na die les beter en was hun seksuele zelfbeeld positiever. Na de theaterles lieten kinderen zich ook minder beïnvloeden door hun vrienden. En met name dat wordt als winst gezien omdat jongeren elkaar vaak nadoen, terwijl ze niet per se dezelfde lichamelijke ontwikkeling doormaken.

Seksuele voorlichting
Op dit moment is het de Week van de Liefde, wat betekent dat er op veel scholen aandacht is voor seksualiteit. Maar dat gebeurt niet op alle scholen – sommige hebben helemaal geen voorlichtingsprogramma’s op dat gebied.
Als het aan De Lijster ligt, komen die er wel, ook al moet goed worden gekeken hoe dat in het toch al volle lesprogramma is in te passen. ,,Kinderen geven aan wel les te krijgen over de biologische kant van seksualiteit, maar daarbij komt niet alles ter sprake.’’ Eén ding maakt het onderzoek duidelijk, zegt De Lijster: het heeft geen zin er niet over te praten of seksueel gedrag zoals sexting simpelweg te verbieden. ,,Omdat volwassenen van nu nog een tijd kennen waarin de sociale media niet bestonden, is het verleidelijk sexting te verbieden. Maar het is er wel en het is niet alleen maar gevaarlijk. Het is belangrijk daarover te praten om bewustwording op gang te brengen.”