Nieuwe techniek bespaart dialysepatiënten een operatie

Foto: © Pixabay.

Met een nieuwe techniek kunnen vaatchirurgen in vijftien minuten een vaattoegang maken voor dialysepatiënten, waardoor een operatie niet meer nodig is. Binnen het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ is deze echogeleide methode via een katheterisatie onlangs voor het eerst in Nederland toegepast.

Een vaattoegang is nodig, zodat de bloedsomloop van patiënten regelmatig kan worden aangesloten op de dialyseapparatuur. De verwachting is dat ongeveer een kwart van alle patiënten voor de nieuwe techniek in aanmerking komt.

Nieren hebben onder meer als functie om het bloed te zuiveren van afvalstoffen. Wanneer de nierfunctie onvoldoende is, moet het bloed op een alternatieve manier worden gefilterd. Dat gebeurt door middel van dialyse. De dialyseapparatuur moet daarvoor worden aangesloten op de bloedsomloop van de patiënt via een (kunstmatige) vaattoegang, ook wel een ‘shunt’ genoemd. Die vaattoegang zorgt ervoor dat de bloedvaten stabiel genoeg zijn om regelmatig te worden aangeprikt, aangezien patiënten gemiddeld drie tot vier keer per week worden gedialyseerd.