Fascinerende webdocumentaire over The Jungle

De Maastrichtse fotograaf Sem Shayne heeft een fascinerende webdocumentaire gemaakt over het vluchtelingenkamp The Jungle in Calais. Shayne vertoefde maandenlang tussen de vluchtelingen en geeft in de (foto)documentaire ‘Bestemming Onbekend’ zijn eigen en menselijke visie achter de vaak erbarmelijke omstandigheden waarin deze veelal jonge mensen verkeren.

Sem Shayne (22) maakte de documentaire in het kader van zijn afstudeerproject aan de kunstacademie in Maastricht (visual communication). Met tussenpozen reisde hij tussen oktober 2015 en maart dit jaar naar Calais om daar tussen de vluchtelingen te werken in wat wel Europa’s grootste sloppenwijk genoemd wordt. Het resultaat is een bijzondere en uitzonderlijk diepgaande reportage waarin hij de vluchtelingen een humaan gezicht geeft.

Illegaal

In het vluchtelingenkamp verbleven tot eind februari zo’n 6000 overwegend jonge vluchtelingen – afkomstig uit onder meer Afghanistan, Eritrea en Syrie – met maar één doel voor ogen: Groot-Brittannie bereiken. Hoe dan ook. Elke nacht  opnieuw proberen ze met vrachtwagens of met treinen de oversteek te wagen. De kans op succes is zeer klein. Zo’n 50 mensen per week verlaten het kamp. Of ze Engeland bereiken blijft onbekend. Vandaar de naam van de documentaire: ‘Bestemming Onbekend’. Eind februari besliste een Franse rechter dat het kamp illegaal was en ontruimd diende te worden. Sindsdien is het onrustig en heeft de politie veel mensen verdreven. Op het ogenblik is zo’n 70 procent van The Jungle ontruimd

Esthetisch

Sem Shayne, die op eigen gelegenheid reisde en vaak in een auto aan de rand van het vluchtelingenkamp overnachtte, weet de menselijke waardigheid van de vluchteling in beeld te vangen. Hun onmacht, uitzichtloosheid, maar ook hun hoop op een beter leven en doorzettingsvermogen worden door de lens van de fotograaf in onze rijke westerse schoot geworpen. Daarnaast zoekt Shayne in zijn composities altijd naar een esthetische schoonheid én een verassende wending, waardoor het beeld nog krachtiger en indringender wordt. Ook schroomt hij niet zelfs in dit schrijnende thema te relativeren door  humor als wapen in te zetten, waarmee hij de beelden becommentarieerd met een optimistische toekomstvisie.

‘Bestemming Onbekend’  is het eerste deel van Sem Shayne’s afstudeerproject. De komende maanden zal hij opnieuw naar Calais reizen om daar zijn project af te ronden met deel 2, dat de titel krijgt: ‘Calaisfornia. The European Dream’.

Bekijk op onderstaande link de documentaire. Het team dat het webdesign en de art direction verzorgde bestond uit: Freek Coumans, Jeffrey Kluijtmans, Justin Livesey en Lara Wijenbergh.

http://bestemmingonbekend.eu/#1