Testen in de Nederlandse grensregio met Duitsland

Foto: © Pixabay.

In Duitsland geldt momenteel een testverplichting.  Komende weken is er extra testvoorziening in de Nederlandse grensregio’s die grenzen aan Duitsland.

Per 6 april 2021 is Nederland door Duitsland aangewezen als ‘hoogrisicogebied’. Sindsdien gelden er strengere aanmeld- en testverplichtingen, met een grote impact op het dagelijks leven van veel mensen die in de grensregio wonen.

Testplicht

Voor ‘grenspendelaars’ (werknemers, scholieren, studenten en mensen die de grens minstens 1 keer per week passeren om voor familieleden te zorgen) geldt dat zij minder vaak, maar nog steeds een negatieve testuitslag van maximaal 72 uur oud (in plaats van 48 uur) moeten laten zien.

Testvoorziening in de Nederlandse grensregio met Duitsland

Op dit moment vormt de Duitse testverplichting een belemmering voor veel inwoners van de grensregio met Duitsland. Dit geldt in het bijzonder voor grensgangers die voor werk, opleiding of zorg de grens met Duitsland moeten oversteken. Het kabinet vindt deze situatie onwenselijk en creëert daarom in de Nederlandse grensregio’s die grenzen aan Duitsland een extra testvoorziening voor de komende 8 weken.

Deze testvoorziening is uitsluitend bedoeld voor die mensen die wonen in Nederland, maar werken of fysiek onderwijs volgen in Duitsland of de grens passeren voor het geven van mantelzorg of bezoek aan een arts, die nu in Nederland alleen aangewezen zijn op commerciële teststraten. Streven is om de testvoorziening op 7 mei 2021 operationeel te hebben.

Om te zorgen dat alleen die groepen die woonachtig zijn in Nederland en naar hun werkgever, onderwijsinstelling, of zorglocatie moeten in Duitsland, van deze voorziening gebruik maken, moeten de gebruikers een eigen verklaring invullen en een aannemelijk bewijs tonen, zoals een pasje van school, universiteit of werkgever, een werkgeversverklaring of een afspraakbevestiging van de arts.

Nederlandse werkgevers kunnen daarnaast voor werknemers die in Duitsland wonen of die daar moeten zijn voor werkzaamheden, gebruik maken van de financiële regeling van het ministerie van VWS voor het preventief testen van werknemers, als die werknemers niet thuis kunnen werken en op hun werk geen anderhalve meter afstand kunnen houden.

Voor meer informatie kijk op website van Rijksoverheid.

Reacties

Cookieinstellingen