Meteorenregen Perseïden weer op weg naar hoogtepunt

Foto:

De meteorenregen van de Perseïden bereikt vanavond rond 20:00 uur zijn hoogtepunt met ‘slechts’ 40 tot 50 meteoren per uur. Twee jaar geleden waren dat er nog 100. Komende nacht moeten de ‘vallende sterren’ goed waar te nemen zijn, mits sluierbewolking uitblijft.

De meteoren van de Perseïden zijn elk jaar te zien wanneer de aarde door de wolk van stofdeeltjes gaat die is achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De snelheden van de meteoren van de Perseïden zijn behoorlijk hoog: zo’n 59 kilometer per seconde ofwel circa 213.840 kilometer per uur. Ze kunnen zonder speciale instrumenten worden waargenomen bij een heldere hemel: dan volstaat het blote oog. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is op donderdag 13 augustus rond 04:00 uur als de radiant van de zwerm ongeveer 62 graden boven de horizon staat, in het oostnoordoosten. De Perseïden zijn waarschijnlijk de meest bekende meteorenzwerm en werden al in het jaar 36 gezien door de Chinezen. Pas in 1835 werd echter duidelijk dat het hier om een jaarlijks fenomeen ging.

Livestream

Vrijwilligers van de Camras radiotelescoop in Dwingeloo start vanavond om 20:00 uur een speciale livestream over het waarnemen van meteoren met radio. Dat doen ze niet met de grote radiotelescoop, maar met een kleine antenne, een radiobaken in België of Frankrijk en met software die de door de antenne opgevangen radiogolven verwerkt. De livestream duurt ongeveer een half uur en tijdens de demonstratie kunnen kijkers via de chatfunctie van YouTube vragen stellen.

Reacties