Duitser besmet met coronavirus, Nederland gaat maatregelen nemen

Foto: © Pixabay

In China zijn inmiddels 106 sterfgevallen bekend, melden Chinese autoriteiten. Duitsland is het tweede Europese land waar het virus is opgedoken.

In Duitsland is gisteren het eerste ziektegeval van het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een 33-jarige man uit de regio Starnberg in de deelstaat Beieren. De Duitser verkeert volgens medici in goede toestand in een ziekenhuis in München. „Hij wordt medisch in de gaten gehouden en is geïsoleerd.” Volgens medische autoriteiten is de kans klein dat het virus in Beieren om zich heen grijpt. De man bij wie in Duitsland het nieuwe coronavirus is vastgesteld, is aangestoken door een Chinese vrouw die een zakenbezoek aan Beieren bracht.

In Hubei, de Chinese provincie waarin de stad Wuhan ligt waar het virus vorige maand uitbrak, vielen 24 doden. In Peking werd één dode gemeld. Hubei is volledig afgesloten van de buitenwereld. In heel China is het aantal mensen van wie bekend is dat ze besmet zijn, gestegen naar meer dan 4500. Gisteren werden nog 2800 infecties gemeld. Leerlingen van scholen en universiteiten in het Aziatische land blijven voorlopig thuis. Vanwege het Chinese nieuwjaar hebben ze vakantie en het ministerie van Onderwijs heeft geen datum aangegeven waarop het onderwijs weer wordt hervat.

Evacuatie
Zuid-Korea en Japan hebben aangekondigd burgers uit Wuhan te gaan evacueren. Komende nacht zal een eerste chartervlucht met zo’n 200 Japanners naar huis vliegen. Verschillende Europese landen zijn al bezig hun burgers terug te halen uit China.
Nederland overweegt de evacuatie van de ongeveer 20 Nederlanders die in Wuhan verblijven. De ambassade in Peking roept Nederlanders in Hubei op contact op te nemen.

Het virus verspreidt zich vooral in China. In Europa was het virus tot gisteren alleen in Frankrijk vastgesteld. Daar staat het aantal besmettingen sinds vrijdag op drie. De patiënten waren alle drie in China geweest.

Wat is het coronavirus?
Coronavirussen kunnen infecties aan de longen en luchtwegen veroorzaken. Er zijn verschillende soorten, waarvan MERS en SARS de bekendste zijn. In de Chinese stad Wuhan werden in december de eerste mensen ziek van een nieuw soort coronavirus. Over dit specifieke virus is nog veel onbekend. De naam corona verwijst naar de vorm van het virus. Als je het onder een elektronenmicroscoop ziet lijkt het een beetje op een kroon. De Latijnse naam voor kroon is corona.

Het kabinet heeft het nieuwe coronavirus bestempeld als ‘A-ziekte’, net als bijvoorbeeld de pokken, polio en SARS. Bij A-ziektes hebben zorgprofessionals een directe meldplicht: als ze vermoeden dat een patiënt besmet is, moeten ze dat meteen doorgeven aan de GGD.

Vaccin
In razend tempo werken wetenschappers overal ter wereld aan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus uit Wuhan. De eerste dierproeven staan zelfs al op het punt van beginnen. Het vaccin zou er wellicht eind april kunnen zijn. Minpuntje: het virus heeft een flinke voorsprong. Aanvankelijk zal men vaccins vooral strategisch inzetten, om hulpverleners te beschermen. De hoop is dat de ziekte zo uitdooft. Massale inenting zal – als dat nog nodig is – pas veel later volgen, al is het alleen maar omdat eerst vast moet staan dat het vaccin niet een of andere zeldzame bijwerking heeft.