Europese erkenning voor het Sphinxkwartier

Foto: © Gemeente Maastricht.

Het Sphinxkwartier Maastricht is opgenomen als ankerpunt in het netwerk van de European Route of Industrial Heritage (ERIH). ERIH-ankerpunten zijn erfgoedsites van uitzonderlijk historisch belang voor de industriële geschiedenis.

Daar hoort nu ook het Sphinxkwartier bij, de Maastrichtse bakermat van de Industriële Revolutie in Nederland. Wethouder Gert-Jan Krabbendam (Stadsontwikkeling en Monumenten): “In Maastricht is zo’n 100.000m2 industrieel Sphinx-erfgoed op een vernieuwende wijze herbestemd en publiek toegankelijk gemaakt. Daar is door velen hard aan gewerkt. Wanneer je als stad daar Europese erkenning voor krijgt moet je daar enorm trots op zijn. En dat zijn we dus ook.”

ERIH-plaquette
Woensdag 9 oktober 2019 onthulde wethouder Gert-Jan Krabbendam samen met dhr. Hildebrand de Boer (bestuurslid ERIH) een plaquette die de status van het Sphinxkwartier als ankerpunt definitief bevestigd. De plaquette krijgt een vaste plek in de Sphinxpassage, de 120 meter lange tegeltableaupassage die de geschiedenis van Maastrichts aardewerk in woord en beeld tot leven brengt.

THEMAROUTES SPHINXKWARTIER
Industrialisatie heeft het aanzien van Europa veranderd. Een gigantisch netwerk van industriële erfgoedsites ligt verspreid over heel Europa. ERIH heeft zich tot doel gesteld deze sites opnieuw tot leven en onder de aandacht te brengen. Anno 2019 zijn er 120 ankerpunten te vinden in 15 Europese landen, onderverdeeld in regionale en themaroutes. Verspreid over heel Europa ontsluit ERIH voor bezoekers ruim 1.800 monumenten van industriecultuur. Het Sphinxkwartier is toegevoegd aan twee themaroutes: Productie & Fabricage en Huisvesting & Architectuur. Kijk op www.erih.net voor meer informatie.

Van verlaten fabrieksterrein naar bruisende stadswijk
De oprichting van de glas- en aardewerkbedrijven van de eerste Nederlandse grootindustrieel – Petrus Regout (1801-1878) – markeren een keerpunt in de geschiedenis van Maastricht. Van medio negentiende eeuw tot in 2006 domineerden de Sphinxfabrieken de bedrijvigheid in het gebied rondom de Boschstraat. Na vertrek van Sphinx ontwikkelde de gemeente Maastricht in de daaropvolgende jaren een nieuwe visie voor het Sphinxkwartier, vastgelegd in het ‘Antwoord van de Sphinx’.

Eigentijdse invullingen met historisch besef
Anno 2019 is er sprake van een eigentijdse en levendige dynamiek in het Sphinxkwartier. Oude fabriekspanden hebben nieuwe bestemmingen gekregen, steeds met respect en aandacht voor het industriële verleden. De geschiedenis van de Sphinxfabrieken en Maastrichtse aardewerkindustrie komt tot leven in de 120 meter lange Sphinxpassage. Bezoekers worden in het Sphinxkwartier, Bassin, Frontenpark en Het Radium ondergedompeld in het industriële verleden. En dankzij nieuwe invullingen met een mix van publieke-, horeca- en/of culturele functies zijn de vele voormalige fabriekspanden vrij toegankelijk. Kijk op www.sphinxkwartier.nl voor meer informatie.