75 jaar bevrijding in Maastricht

Foto: https://www.75jaarliberation.nl/

Op 12 september 1944 passeerden de eerste Amerikaanse militairen de Nederlandse grens, bij het Zuid-Limburgse Mesch. Een dag later bevrijdden zij de oostelijke Maasoever van Maastricht. Op 14 september volgde ook de westelijke oever, met het stadscentrum.

Maastricht was daarmee 4 jaar, 4 maanden en 4 dagen na de Duitse inval op 10 mei 1940 de eerste Nederlandse stad die bevrijd was. Daarmee brak een nieuwe periode van leven in vrijheid aan, die inmiddels 75 jaar duurt.

Vanzelfsprekend
Van donderdag 12 t/m zondag 15 september vieren we in Maastricht het 75-jarig jubileum van onze vrijheid. 75 jaar na dato is het leven in vrijheid voor velen van ons vanzelfsprekend geworden. Het jubileum biedt een mooie gelegenheid om stil te staan bij de gebeurtenissen, bijzondere verhalen en kwetsbaarheid van vrede en vrijheid. Daarom organiseert Maastricht, in samenwerking met Gemeente Eijsden-Margraten en Provincie Limburg, een breed scala aan activiteiten in en rondom de stad.

Bevrijdingsestafette
Twee groepen lopers van Atletiek Maastricht zijn van vrijdag 6 tot en met donderdag 12 september onderweg vanuit het Franse Caen, waar zij al hardlopend met het bevrijdingsvuur de route van de bevrijders richting Maastricht volgen. Als uitzondering wordt deze editie ook een bezoek aan Brussel gebracht, waar de lopers op 11 september een EU-vlag van Eurocommissaris Frans Timmermans in ontvangst nemen. Op 12 september passeert het bevrijdingsvuur met de EU-vlag de Belgisch-Nederlandse grens bij Mesch, om vervolgens tot en met de activiteiten op de Markt op 14 september een rode draad binnen het programma te vormen.

Highlights
Highlights uit het programma in Gemeente Maastricht en Gemeente Eijsden-Margraten:

Donderdag 12 september – Mesch
09:30 Openingsceremonie en Vrijheidsspelen
20:00 Concert ‘Ode aan de Vrijheid’

Vrijdag 13 september – Maastricht
19:30 Kranslegging Bevrijdingsmonument
21:00 Voorstelling Liberation
22:15 Aankomst Bevrijdingsvuur vanuit Caen (door lopers Atletiek Maastricht)

Zaterdag 14 september – Maastricht
13:30 Kranslegging Old Hickory monument
14:45 Overtocht Bevrijdingsvuur over de Maas
15:00 Ticker-tape Parade
16:00 Liberty Festival (tot 22:00)

Zondag 15 september — Margraten
15:00 Liberation Concert

Alle evenementen zijn vrij toegankelijk. Ga voor het volledige programma naar https://www.75jaarliberation.nl/programma/.

Reacties