Helft van de bussen in Limburg elektrisch; Aanpassingen in de busdienstregeling van Arriva

Foto: © Sittard-Geleen.nieuws.nl.

Op 30 juni start Arriva met een nieuwe busdienstregeling in Limburg. De belangrijkste aanleiding hiervoor is de komst van 55 elektrische bussen die op verschillende lijnen in de hele Provincie gaan rijden. Hierdoor wijzigen tijden en routes.

Verder wordt in de nieuwe dienstregeling de inzet van sommige lijnen verder aangepast op het reizigersaanbod en is er uitbreiding van de buslijnen rondom Nedcar.
De treindienstregeling verandert niet.

Het reguliere dienstregelingsproces voorziet één keer per jaar, namelijk in december, in de mogelijkheid om aanpassingen door te voeren. Arriva kiest er dit jaar voor om ook eerder, namelijk per 30 juni 2019, de dienstregeling voor bussen aan te passen. De aanleiding is de komst van 55 elektrische bussen in de hele regio Limburg. Ook is gekeken naar optimalisatie van lijnen, aan de hand van reizigerservaringen en reizigersdata.

Helft van de bussen in Limburg elektrisch
Met deze uitbreiding van het aantal elektrische bussen wordt opnieuw een belangrijke stap gezet op weg naar een uitstoot vrije concessie per 2025/2026. Door de komst van de 55 nieuwe elektrische bussen groeit de zero emissie vloot naar 96. Dat is de helft van alle bussen die in Limburg rijden. De nieuwe bussen worden ook in de streek, en dus op langere afstand, ingezet. Daartoe zijn op diverse plaatsen in Limburg, afhankelijk van het aantal lijnen en bussen, één of meerdere (snel)laadpalen gerealiseerd. De wijzigingen in de dienstregeling van de bussen is gerelateerd aan de laadtijden die de elektrische bussen nodig hebben. In de avond/nacht worden de bussen in de stallingen met behulp van druppelladers geladen zodat ze ’s ochtends weer vol aan de dienst kunnen beginnen.

Overige aanpassingen
Met de mogelijkheid om tussentijds wijzigingen in te voeren heeft Arriva ook de reizigersdata van andere lijnen geanalyseerd, die aanleiding geven tot andere wijzigingen. Een aantal lijnen in Noord- en Midden Limburg wordt van vaste lijn in weekend- en avonduren omgezet naar vraagafhankelijk vervoer. De reiziger moet dan zelf een reservering doen (bv. lijnen 2,3 en 4 regio Weert). Ook starten enkele lijnen op zaterdagen later en verandert er op gezette tijden een half uur-dienst in een uurdienst. Rondom Sittard veranderen routes (en lijnnummers) van een aantal lijnen. De bediening van Nedcar wordt zo uitgebreid, onder andere met de komst van een nieuwe strakke verbinding (lijn 17+18 ) op werkdagen tussen Sittard naar Nedcar-Holtum v.v.

Informatie
De nieuwe dienstregeling en de aanpassingen per lijn staat op de website van Arriva. Kijk op het Limburgse deel van de website van Arriva onder de tab: Dienstregeling. Daar zijn alle busboekjes digitaal te raadplegen. Uiteraard zijn alle wijzigingen ook te bekijken bij de betreffende haltes en in de reisplanners.

Reacties

0