Limburgse havens blijven samenwerken

De tien gemeentelijke binnenhavens, Provincie en Rijkswaterstaat blijven samenwerken onder de vlag Blueports Limburg. Dat werd vandaag besloten in Maasbracht. De samenwerking sinds 2011 is zo succesvol dat voor nog eens vier jaar is bijgetekend.

In de afgelopen jaren is havenbeleid en -beheer beter op elkaar afgestemd en professioneler geworden. Er is voor enkele tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in onderhoud en kadeaanleg en in de 7×24 uurs bediening van alle sluizen in de Limburgse Maasroute.

In de komende jaren worden de contacten met de zeehavens Rotterdam en Antwerpen evenals de haven van Duisburg (D) en die van Luik (B) versterkt. Ook zal er ingezet worden op duurzaamheid en digitalisatie van scheepsregistratie en inning van havengelden. De contacten met het bedrijfsleven zullen verstevigd worden. Op deze manier blijft Limburg zijn sterke logistieke positie houden.

Blueports Limburg omvat de havens met een totale oppervlakte van 1445 hectare in Gennep, Venray, Venlo, Leudal, Roermond, Weert, Maasgouw, Sittard-Geleen, Stein en Maastricht. In totaal verdienen 5300 mensen er hun boterham.  De havens liggen aan de internationale Maasroute met rechtstreekse verbinding naar de zeehavens.  Ze draaien jaarlijks een omzet van € 600 miljoen.

Gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur is blij met de voortzetting van de samenwerking ,,Onze binnenhavens zijn een geweldig groen alternatief voor het wegtransport,” zegt hij. ,,Er is bovendien nog volop ruimte voor nieuwe logistieke bedrijven. En de Blueports Limburg hebben puike aansluitingen op de snelwegen, het spoor en onze luchthaven Maastricht Aachen Airport.


Bron: Provincie