Week van de veiligheid in gemeente Maastricht

Foto: © Pixabay.

De gemeente Maastricht geeft invulling aan de landelijke week van de veiligheid door van 6 t/m 11 oktober samen met haar partners bijeenkomsten te houden voor onder andere bewoners, scholen, ondernemers en bezoekers. Tijdens deze bijeenkomsten staat veiligheid centraal.

Een goed gestalde fiets staat veilig: Tour de Dumoulin
De aftrap van de week van de veiligheid vindt plaats in de binnenstad tijdens het wielerbelevingsevenement Tour de Dumoulin op zondag 6 oktober. Tijdens het evenement staan de gemeente Maastricht, team handhaving, politie, brandweer, Maastricht Bereikbaar en Verkeersveiligheidsgroep Maastricht van 12.00 tot 17.00 uur op de Markt in Maastricht. Bezoekers krijgen informatie over hoe om te gaan met de fiets in de binnenstad en het tegengaan van fietsendiefstal. Er wordt ook aandacht besteed aan andere thema’s die bijdragen aan een veilige binnenstad, bijvoorbeeld de aanpak van zakkenrollerij, voorkomen van auto-inbraak en het tegengaan van minderjarig drankgebruik.

Een veilige stad begint in de buurt: in gesprek met bewoners
De gemeente Maastricht, team handhaving, plaagdierbestrijding, politie, brandweer en Trajekt gaan tijdens de week van de veiligheid vier buurten in om met bewoners in gesprek te gaan over een veilige buurt. Bewoners krijgen ook handige informatie en tips over wat ze zelf kunnen doen om hun spullen, woning en buurt veilig te houden. Daarnaast halen de organisaties signalen op over wat er speelt in de buurt en over hoe veilig bewoners zich er voelen. Zo is er een ideeënbus waar bewoners hun ideeën voor een (nog) veiligere buurt kunnen achterlaten en kunnen mensen hun zegje doen bij de Wawwelbox. Er worden tijdens de veiligheidsmarkten leuke gadgets uitgedeeld en voor iedereen staat er een stukje vlaai en een kopje koffie klaar. Bewoners van alle buurten zijn welkom.

De bijeenkomsten vinden plaats op de volgende locaties en data:

Locatie   Datum
Limmel, plein bij kerk, Dolmansstraat   dinsdag 8 oktober

13.00 u – 17.00 u

Pottenberg, winkelcentrum, Terra Cottaplein   woensdag 9 oktober

13.00 u – 17.00 u

Nazareth, winkelcentrum, Kasteel Schaloenstraat    donderdag 10 oktober

13.00 u – 17.00 u

Wittevrouwenveld, winkelcentrum Voltastraat    vrijdag 11 oktober

13.00 u – 17.00 u

Bijeenkomsten op scholen voor scholieren, ouders en docenten
Jongeren komen steeds vaker in aanraking met thema’s als alcohol, drugs en seksuele intimidatie. Gedurende de week van de veiligheid gaan gemeente Maastricht, team handhaving, politie, GGD, Mondriaan en Halt samen langs op vijf middelbare scholen in Maastricht. De organisaties gaan met leerlingen, docenten en ouders in gesprek over diverse thema’s en bieden informatie aan voor preventie.

Bijeenkomst Cybercrime voor ondernemers
Op 8 oktober houden Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht e.o., Platform Veilig Ondernemen Limburg, Rabobank, Interpolis, Intergarde, gemeenten Maastricht, Eijsden-Margraten en Beek een gratis bijeenkomst bij Rabobank Maastricht voor ondernemers, om ze bewust te maken van cybercrime, brandveiligheid en collectieve beveiliging op de bedrijventerreinen.