Nacht van de Nacht: lichten uit, sterren aan

Foto: Lichtvervuiling ©NASA.

Luchtvervuiling door verkeer en fabrieken kennen we allemaal, maar wist je dat licht ook kan vervuilen? Misschien is het je opgevallen dat in Maastricht haast geen sterren te zien zijn, maar als je op de camping in Italië omhoog kijkt, zit de lucht er vol mee. Dat komt door lichtvervuiling.

Waarom doen we het licht uit?
Lichtvervuiling ontstaat door bijvoorbeeld straatverlichting, reclameverlichting, sierverlichting en kantoorverlichting. Vanuit de ruimte is dit goed te zien. Nederland is een grote lichtgevende vlek op de aardbol. Zou al het licht uit gaan, dan zijn ook in Maastricht ongeveer 2500 sterren te zien.

Moeten we daarom voortaan in het donker leven?
Nee. Boosdoeners zijn vooral lampen die onnodig of te lang aan blijven staan. Weggegooide energie dus. Daardoor staat Limburg zelfs op nummer vier van de meest lichtvervuilende provincies in Nederland. Daarom vragen organisaties, bedrijven en burgers jaarlijks aandacht voor lichtvervuiling tijdens de Nacht voor de Nacht. Dit jaar blijft het op 26 oktober een avondje donker. Ook Maastricht doet het licht uit. Dit gebeurt bij de Sint Matthiaskerk, Sint Martinuskerk, Onze lieve Vrouwekerk, Onze lieve Vrouwewal, Helpoort, De Vijf Koppen, Heat ende Nijt, Pater Vincktoren, Sint Janskerk, Sint Servaaskerk, Hoofdwacht, Museum aan het Vrijthof, Theater aan het Vrijthof en de Sint Lambertuskerk.

Mee doen?
De gemeente werkt graag samen met organisaties die hun lichten uitdoen of een evenement organiseren tijdens de Nacht van de Nacht. Zij kunnen voor meer informatie terecht bij Guy Hermans of de website www.nachtvandenacht.nl Als iedereen meedoet, hoeven we niet naar Italië om sterren te tellen. Doe jij ook het licht uit?

 

Foto’s: Lichtvervuiling © NASA
Mogelijke sterrennacht in Maastricht © Aditya Patawari (aangepast) https://flic.kr/p/ATaHG7