Ambtenaren in gemeente Maastricht bespioneert door detectives

Foto: Pixabay.

De gemeente Maastricht heeft een detectivebureau ingeschakeld om e-mails van drie kritische medewerkers te lezen en hen te ondervragen. Dat gebeurde volgens voorzitter Patrick Fey van vakbond CNV Overheid “op intimiderende wijze”.

De drie zijn kaderlid van de vakbond. Zij werden ondervraagd na het uitlekken van een verslag,de drie ambtenaren hadden kritiek op de plannen voor een gezamenlijk kantoor met Heerlen en Sittard-Geleen meldt Nu.nl op haar site.

De detectives moesten achterhalen wie het lek was. Medewerkers van Hoffmann Bedrijfsrecherche onderschepten en lazen hun mails. Daaronder ook vertrouwelijke mails met advocaten, de arbeidsinspectie en het hoofdkantoor van de vakbond.

‘Dit is niet de manier waarop je met personeel omgaat’
Voorzitter van CNV Overheid, Patrick Fey uit Maastricht, noemt het een essentieel mensenrecht dat vakbonden en hun vertegenwoordigers in vrijheid hun werk kunnen doen en belangen kunnen behartigen. Volgens de gemeente is het binnen bepaalde kaders geoorloofd e-mails van werknemers in te zien.  “Er zijn rechten geschonden. Dit is niet de manier waarop je met personeel omgaat”, aldus Fey.