Dominicanenkerk Maastricht best bezochte kerk van Nederland

Foto: © Wikimedia.

De Dominicanenkerk in Maastricht trok maar liefst 750.000 bezoekers in 2018 en mag zich daarmee de best bezochte ‘kerk’ van Nederland noemen.

Meldt Hart voor Monumenten, een platform voor monumenteigenaren en -liefhebbers

Ook de nummer twee in de lijst, de Broerenkerk in Zwolle,  doet dienst als boekenwinkel. Die ‘kerk’ had in 2018 zo’n 600.000 bezoekers.

De Domkerk in Utrecht is strikt genomen dan met zo’n 400.000 bezoekers de enige echte best bezochte Nederlandse ‘kerk’ aangezien het grote bouwwerk nog steeds een liturgische en religieuze functie dient.

Dominicanenkerk
Sinds het najaar van 2006 vind je de bijzondere boekhandel Dominicanen (voorheen Selexyz Dominicanen en Polare Maastricht) in de eeuwenoude Dominicanenkerk te Maastricht. Tweehonderd jaar geleden verloor de kerk haar sacrale functie, en ze deed sindsdien vele jaren dienst als onder meer slangenhuis, fietsenstalling en carnavalstempel. Veel Maastrichtenaren hebben hier bijzondere herinneringen zoals bijvoorbeeld de ‘eerste kus’. Deze rijke historie voel je nog steeds terug in deze prachtige locatie.

Op het voormalige priesterkoor van de Dominicanenkerk kun je terecht voor een overheerlijke cappuccino of een lunch, verzorgd door het befaamde Blanche Dael Coffeelovers (dé Maastrichtse Stadsbranderij). Boekhandel Dominicanen doet ook dienst als cultureel podium. Er vinden regelmatig lezingen, debatten en muziekoptredens plaats en er is ruimte voor expositie.

Een wandeling door de Dominicanenkerk is een ervaring op zich, men noemt dit niet voor niets de mooiste boekhandel van de wereld!