Geest Wouter Post zal in D’n Hiemel rondwaren

Foto: cc sa 3.0

Zijn geest zal ongetwijfeld in D’n Hiemel rondwaren op 26 maart. Die avond staan daar The Liberators na 25 jaar (eindelijk) weer op het podium. Hoewel hij er zelf niet meer lijfelijk bij aanwezig kan zijn, zal de hele avond in het teken staan van zijn muziek en zijn leven: Wouter Post, de vermaarde zanger en mondharmonicaspeler van de even vermaarde Liberators.

Het moet een feest worden, daar is iedereen het over eens, om de onlangs na een slopende ziekte overleden Wouter Post de laatste eer te bewijzen. En het wordt tevens een benefietavond. De opbrengst van de tickets en de cd Wouter and Friends, die dezelfde avond gepresenteerd wordt, zal geheel ten goede komen aan het hospice in Genk, waar Wouter zijn laatste dagen doorbracht. Naast The Liberators spelen ook de Maastrichtse rockabillyband The Regulars en de Duke Sessionband. De afterparty wordt verzorgd door de enige echte Joke van den Boorn.

Voor de jongere lezers: The Liberators zijn de grondleggers van de Maastrichtse rock&roll en blues. Ze bestonden van 1979 tot 1992 en speelden door heel Europa. In Maastricht zelf waren ze wereldberoemd. Met name hun optredens in cafe Charlemagne aan het OLV-plein zijn legendarisch te noemen. Tout Maastricht wilde daarbij zijn. Zelden had men in de stad een band gezien die zo strak speelde en een organisch geheel vormde als The Liberators. Na al die succesvolle jaren, met gemiddeld 150 optredens per jaar en vele tournees, hield de band het in 1992 voor gezien en ging ieder bandlid zijn eigen weg. Op een of andere vreemde manier zag men elkaar niet meer. Totdat Wouter Post ziek werd. ,,En toen bleek hij nog muziek te hebben liggen waar hij nog graag iets mee wilde doen”, vertelt Maurice Peters, die Wouter in het verleden al bijna twee jaar lang vervangen had als zanger. Iedereen werd bij elkaar geroepen en de oude bandleden van The Liberators aarzelden geen moment. Tijdens de eerste repetitie bleek de muzikale klik nog steeds aanwezig en het resultaat is een nieuwe cd, geproduceerd door Wouter Post en waarop hij twee nummers meezingt. ,,Op zijn verzoek hebben we toen besloten een benefietoptreden te doen waarvan de opbrengst voor het hospice in Genk is”, aldus Maurice Peters.

En dus staan bassist Sjang Coenen, drummer Lucas Vroemen, gitarist Frans Piependonck met zanger Maurice Peters op 26 maart in D’n Hiemel na 25 jaar weer samen op het podium ter ere van Wouter Post. Special guest: Sannie Jansen op mondharmonica.01-FlyerWouterA5jpg_Page1

Frank Verheggen van The Regulars herinnert zich The Liberators nog goed: ,,Zij waren voor ons als beginnend bandje een groot voorbeeld. Ik kon als gitarist ademloos staan luisteren naar Frans Piependonck. Maar ook hun ‘stage appearrance’ vormde voor ons een inspiratiebron. Wij zijn blij dat we mogen meewerken aan de benefietavond.”

Binnenkort zal filmster Karin Hillebrand, de vrouw van Lucas Vroemen, een documentaire uitbrengen over de opkomst en ondergang van The Liberators. Zij onderzoekt in de documentaire hoe het is om bijna 15 jaar lang met groot succes in een band te spelen, dagelijks met elkaar op te trekken, waarna men vervolgens het contact met elkaar verliest en door het noodlot weer samen komt.

Kaarten voor het benefietconcert zijn te verkrijgen in twee vormen: Entreekaarten á 7,50 of combikaarten á 12,50, waarmee op de avond van het evenement de cd te verkrijgen is. Beide online te bestellen via www.ticketkantoor.nl/shop/letsballtonight.