Le chanteur Belge verovert Maastricht

Foto: Sem Shayne

Kreunend en croonend. Opzwepend. Bezwerend. Ongrijpbaar. Romantisch. Zachtaardig. Rauw. Uitdagend. Innemend. Kwetsbaar. Vervaarlijk. Er is maar één zanger op wie deze op het oog tegengestelde typeringen van toepassing zijn: Arno. Le chanteur Belge. Zijn optreden vrijdagavond in de Muziekgieterij bracht het allemaal.

Ook al is Arno inmiddels 66 hij rockt nog steeds als een jonge god. Een merkwaardige mix tussen pakweg Herman Brood, Johnny Hallyday, Jacques Brel en Adamo. Meer dan 40 jaar rock&roll heeft hij inmiddels achter de rug, maar het was pas de derde keer dat Arno in Maastricht te bewonderen viel.

,,Je suis un vieux motherfucker”, zong hij met zijn geraspte stem die, zeker in de langzame nummers, door merg en been gaat. Bijna twee uur gaf de enige echte ware Belg een enerverend en afwisselend concert waarmee hij de volgepakte Muziekgieterij in zijn ban kreeg. Als een muzikale evenwichtskunstenaar balanceerde hij  tussen postpunk, Franse chansons, Arabische klanken en havenkroegliederen. De meedeiner ”Le Fils du bord du Mer’, oorspronkelijk van de Siciliaans/Waalse smartlappenzanger Adamo, werd luidkeels meegezongen door een groot deel van het voornamelijk uit veertigers en vijftigers bestaande publiek. Zichtbaar genoten de ‘oudjes’ van hun avondje uit…en hun herinneringen leken door de lucht te zweven in de zaal. Bij het horen van de klanken van ‘Putain Putain’ ging menig old wavehart sneller kloppen. Ineens werd iedereen weer die new waver  uit 1980.

ArnoShayne7ArnoShayne2ArnoShayne6

Arno was op dreef. Zoals hij eigenlijk altijd is. Een podiumbeest puur sang die af en toe het woord tot de zaal richt in een heerlijk Vlaams/Brussels/Waals/Engels brabbeltaaltje waar alleen hij het patent op heeft. Met zijn onmetelijke passie en zijn karakteristieke theatrale bewegingen zweepte Arno zijn band op tijdens de rauwe rocknummers, om direct daarna zittend op een houten stoel een ballad te zingen die de rillingen over je rug deed lopen. Neen, Arno is nog lang niet afgeschreven. Mocht iemand dat ook maar één seconde gedacht hebben.

Arno: Oh la la la, c’est magnifique.

ArnoShayne3 lArnoShayne8verbeterdArnoShayne9

door Peter Kroon

Foto’s: Sem Shayne