Je ziet het wel maar het is er niet

Foto: patrick Rikers

Je kan de horizon zien. Je kan hem aanwijzen en fotograferen. Maar vastpakken? Iets zien wordt als vanzelfsprekend beschouwd, maar bestaat eigenlijk alleen binnen onze waarneming. Eigenlijk ‘bestaat’ het dus helemaal niet. Alles wat we zien kunnen we alleen maar zien dankzij het samenspel van licht en schaduw.

Kunstenaar Emanuel Riksen bouwde enkele weken aan een nieuwe installatie in de ruimte van B32, het eigenzinnige  kunstenaarscentrum in de Bourgognestraat. Weken van wiskundige berekeningen resulteerden in twee lichtstralen die elkaar in de perfecte hoek raken. Een simulatie van iets wat niet in tastbare zin bestaat. Een onderzoek in de meest pure vorm.

VIDEO1714 (3)

Zelf zegt Emanuel Riksen hierover: ,,In een tweedimensionaal vlak kan diepte gesuggereerd worden via een statische projectie van het lijnenspel, dat we in onze waarneming als ruimtelijkheid ervaren. Het lijnperspectief stelt ons via dit gegeven in staat om ruimtelijke lichamen weer te geven in een plat vlak. Hierbij is sprake van een vertaalslag van 3D naar 2D. Maar wat gebeurt er als dit proces omgedraaid wordt en het uitgangspunt bij de waarneming van een tweedimensionale afbeelding komt te liggen in plaats van bij het werkelijke lichaam waarvan die afbeelding is gemaakt?”

Riksen studeerde in 2014 af aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design, afdeling autonome beeldende kunst. De fascinerende installatie is nog tot en met zondag 21 februari te zien bij B32.

Patrick Rikers

Reacties