Koken en kunst gaan samen bij meesterkok Ferran Adrià

Foto: luki huber

Het is cultuurhuis Marres gelukt de beroemdste en beste – hoewel over smaak niet te twisten valt – chefkok ter wereld te halen voor een tentoonstelling over zijn vermaarde elBulli-creaties: ‘Notes on Creativity’. Ferran Adrià zal in hoogst eigen persoon de tentoonstelling officieel openen op 18 maart 2016. Ook op 19 en 20 maart zal hij aanwezig zijn bij Marres, waar natuurlijk vurig gehoopt wordt dat hij enkele van zijn gerechten in de keuken zal bereiden.

5. Portretfoto Ferran AdriaJPG

Adrià was jarenlang chefkok van het vermaarde restaurant elBulli in Roses aan de Costa Brava in Noord-Spanje, dat gezien werd als één van de beste restaurants ter wereld. De nu al spraakmakende tentoonstelling  ‘Notes on Creativity’ is gewijd aan Adrià’s  zoektocht naar creativiteit en hoe die leidde tot zijn revolutionaire keuken. Te zien zijn meer dan honderden kleurrijke tekeningen, schetsen, kleimodellen, collages, wandvullende foto’s, spraakmakende gerechten en menu’s, bijzonder servies en opmerkelijk kookgerei én een film met de bijna tweeduizend gerechten die Ferran Adrià en zijn team in ruim twintig jaar tijd creëerden. Olijfolie-kaviaar, aspergebier, Parmezaanse sneeuw, de soep-geur-lepel: het zijn slechts enkele voorbeelden van de revolutionaire creaties van de gevierde en bij leven al legendarische meesterkok.

Moleculaire keuken

Adrià begon zijn culinaire loopbaan in 1980 als afwasser en werd al snel leerling-kok. Hij leerde vooral de traditionele Spaanse keuken. In 1984 op 22-jarige leeftijd begon hij bij elBulli als hulpkok en werd daar reeds na 18 maanden chefkok. Sinds die jaren verzon Adrià samen met zijn onlangs overleden collega-chef Juli Soler 1.847 revolutionaire nieuwe gerechten. Beide koks gelden als de uitvinders van de ‘moleculaire keuken’. In 1990 kochten Adrià en Soler het restaurant, dat steeds meer internationale faam verwierf. De Michelinsterren volgden elkaar in rap tempo op en ook werd elBulli diverse maken uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. In 2011 was elBulli voor de laatste keer open. Tegenwoordig is er een ‘culinair onderzoekscentrum’ gevestigd onder de naam elBulli Foundation.
De tentoonstelling was al te zien in New York en komt na een rondgang langs een aantal Amerikaanse musea naar Maastricht. Marres is de enige Europese locatie waar expositie te bezichtigen zal zijn. ‘Notes on Creativity’ loopt van 10 maart tot 3 juli 2016  bij Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur.